https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnesni-debatu-kraje-o-kurovci-na-sumave-odmitli-vedci-i-np
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnešní debatu kraje o kůrovci na Šumavě odmítli vědci i NP

15.10.2019 00:12 | VIMPERK (ČTK)
Debaty o kůrovcové kalamitě na Šumavě, kterou chystá na dnešek Jihočeský kraj, se nezúčastní ani vedení šumavského národního parku, ani zástupci platformy Vědci pro Šumavu. / Ilustrační foto
Debaty o kůrovcové kalamitě na Šumavě, kterou chystá na dnešek Jihočeský kraj, se nezúčastní ani vedení šumavského národního parku, ani zástupci platformy Vědci pro Šumavu. / Ilustrační foto
Foto | Aktron / commons.wikimedia.org
Debaty o kůrovcové kalamitě na Šumavě, kterou chystá na dnešek Jihočeský kraj, se nezúčastní ani vedení šumavského národního parku, ani zástupci platformy Vědci pro Šumavu. Obě instituce to včera oznámily novinářům. Kritizovaly termín i pojetí debaty. Kraj debatu pořádá dnes ve 13:00 ve Vimperku na Prachaticku. Platforma včera kritizovala i tvrzení jihočeské hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD), že vědci účast odmítli.
 

"Žádnou debatu jsme neodmítli, jen jsme navrhovali místo a čas debaty upravit tak, aby se jí mohla účastnit široká veřejnost. Jednání Jihočeského kraje bohužel není partnerské, ale konfrontační, vypadá to, že sledují nějaké vlastní cíle. Přesto jsme k férové debatě stále připraveni, a sami hejtmanství nabídneme čas, termín a témata," uvedl za platformu přírodovědec Jakub Hruška. Dodal, že čas 13:00, kdy debata začíná, je pro řadu zaměstnaných lidí nevyužitelný. Vědci preferují pozdější hodinu.

Jihočeský kraj minulý čtvrtek oznámil, že debatu uspořádá v úterý 15. října v Prášilech na Klatovsku. V pátek místo změnil na Vimperk na Prachaticku.

"Pozvání na debatu přišlo čtyři dny před jejím konáním a tak krátká lhůta neumožňuje dostatečně vhodně změnit program Správy NP Šumava," uvedl včera mluvčí Správy NP Jan Dvořák. Plánovanou diskusi označil za součást krajské kampaně o boji proti kůrovci. Podle šumavského parku směřuje proti připravovanému rozdělení rezervace do zón s různým stupněm ochrany.

"Tato debata je zřetelnou součástí PR kampaně placené Jihočeským krajem, která je, společně se žalobou proti Správě NP Šumava a MŽP, směřována proti návrhu zonace Národního parku Šumava. Nejde tedy o 'normální' diskusi, ale o marketingový produkt, jehož cílem je diskreditace kroků Správy. Je tedy pochopitelné, že na takové akci se Správa nemůže aktivně podílet," uvedl Dvořák.

Jihočeský kraj kampaň zahájil několik týdnů poté, kdy rada šumavského národního parku schválila návrh nového rozdělení NP Šumava do zón. V zóně s nejpřísnějším režimem se nebude zasahovat a taková pravidla budou platit pro 27 procent rozlohy. Vedení Jihočeského kraje je toho názoru, že bezzásahové zóny pomáhají masivnímu šíření kůrovce, a ten ničí další stromy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist