https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dno-jezera-ontario-v-kanade-slouzi-ke-skladovani-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dno jezera Ontario v Kanadě slouží ke skladování elektřiny

8.12.2015 02:00 | PRAHA (oEnergetice)
Zprovozněný systém skladování stlačeného vzduchu se nachází na dně jezera Ontario 3 km od pobřeží. Zařízení, které umožní ukládání elektřiny v období, kdy výroba převyšuje spotřebu, a její následné navrácení do soustavy v době špičky, bude provozováno společností Toronto Hydro.
Zprovozněný systém skladování stlačeného vzduchu se nachází na dně jezera Ontario 3 km od pobřeží. Zařízení, které umožní ukládání elektřiny v období, kdy výroba převyšuje spotřebu, a její následné navrácení do soustavy v době špičky, bude provozováno společností Toronto Hydro.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Technologicky zvládnutých možností akumulace elektrické energie je několik. Mezi nejrozšířenější patří přečerpávací vodní elektrárny, různé typy baterií a velké naděje jsou již několik let vkládány také do technologie skladování elektřiny ve formě stlačeného vzduchu (CAES – compressed air energy storage).
 

Právě na rozvoj poslední jmenované technologie je zaměřen inovativní pilotní projekt z Kanady, uvedený do provozu koncem listopadu, společnostmi Hydrostor a Toronto Hydro, ve kterém je stlačený vzduch skladován na dně jezera Ontario. Podle tiskové zprávy společnosti Hydrostor se jedná o vůbec první podvodní aplikaci této technologie na světě. Řešení má být navíc hned po přečerpávacích vodních elektrárnách a aplikacích technologie CAES v kavernách nejlevnějším dostupným způsobem skladování elektřiny.

Zprovozněný systém skladování stlačeného vzduchu se nachází na dně jezera Ontario 3 km od pobřeží. Zařízení, které umožní ukládání elektřiny v období, kdy výroba převyšuje spotřebu, a její následné navrácení do soustavy v době špičky, bude provozováno společností Toronto Hydro.

V době přebytku elektřiny v soustavě bude elektřina pohánět kompresor, čímž bude docházet k její akumulaci ve formě stlačeného vzduchu. Stlačený vzduch bude putovat potrubím na dno jezera, kde bude uložen v zásobnících ve tvaru balónu. Při opačném procesu bude vzduch z balónů vytlačován tlakem vody, potrubím veden až na pobřeží, kde bude docházet k přeměně zpět na elektrickou energii.

Popisované řešení má mít podle společnosti Hydrostor méně než poloviční investiční náklady a více než dvojnásobnou životnost v porovnání s konkurenčními Li-on bateriemi. Komerčně dostupná zařízení jsou nabízena ve variantách od 5 MW (30 MWh) do více než 100 MW (1 000 MWh).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist