https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-botanicke-zahrady-prahy-loni-prislo-315.000-navstevniku-mezirocne-vice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do botanické zahrady Prahy loni přišlo 315 000 návštěvníků, meziročně více

19.3.2022 00:06 | PRAHA (ČTK)
Do botanické zahrady v pražské Troji loni zavítalo asi 315 000 návštěvníků. Zahrada byla pro návštěvníky kvůli pandemii covidu-19 v zemi a souvisejícím vládním nařízením část roku uzavřena. Počet návštěvníků je přesto srovnatelný s počtem osob, které zahradu navštívily v roce 2016, kdy byla otevřena po celý rok. Proti roku 2020, kdy návštěvnost rovněž ovlivnil koronavirus, přišlo loni zhruba o 120 000 lidí více, sdělila mluvčí zahrady Michaela Bičíková. Dosud nejvíce lidí botanickou zahradu hlavního města navštívilo v roce 2019, a to 376 287 lidí.
 

"Nejúspěšnějším obdobím co do počtu návštěvníků se staly září a říjen, kdy se konala výstava bonsají, tradiční vinobraní a výstava orchidejí," informovala Bičíková.

Na vstupném zahrada loni utržila 18,5 milionu korun. Dalších asi 4,5 milionu korun zahrada získala za doplňkové služby. Mezi ty patří například pronájmy prostor nebo prodej vína z vinice sv. Kláry, která je součástí areálu botanické zahrady.

Vnější expozice botanické zahrady byly kvůli vládním nařízením souvisejícím s pandemií covidu-19 návštěvníkům uzavřeny od 18. prosince 2020 do 12. dubna 2021. Podobně tomu bylo u dalších botanických a zoologických zahrad v Česku. Vnitřní expozice trojské botanické zahrady, skleník Fata Morgana, byla uzavřena do května roku 2021. Ztráty na vstupném za dobu uzavření podle Bičíkové činily osm milionů korun. Vyrovnat se je podařilo zejména díky podpoře magistrátu hlavního města, který je zřizovatelem zahrady.

Botanická zahrada byla založena v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. V 90. letech do správy získala památkově chráněnou vinici sv. Kláry a před 15 lety byl otevřen tropický skleník Fata Morgana. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15.000 druhů stromů a květin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist