https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-brnenske-zoo-pribyla-trojice-tropickych-jesteru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do brněnské zoo přibyla trojice tropických ještěrů

30.11.2016 13:50 | BRNO (ČTK)
Brněnská zoologická zahrada má nové obyvatele, návštěvníci se mohou těšit na trojici dracén guyanských. Jde o tropické ještěry, kteří mohou dorůst až jednoho metru. Obývat budou expozici po anakondách velkých, které se stěhují do opraveného vivária, uvedla mluvčí zoo Monika Brindzáková.
 

Ještěři do Brna dorazili na začátku týdne ze Dvora Králové nad Labem. Skupinu tvoří osmiletá samice původem z Peru, její pětileté mládě, pravděpodobně samička, narozené už v královédvorské zahradě, a asi desetiletý samec. "Vzhledem k tomu, že jde o dva dospělé jedince a mládě není potomkem samce, doufáme, že se u nás budou dracény úspěšně rozmnožovat," uvedl kurátor plazů Zoo Brno Petr Šrámek.

Přirozeným domovem dracény guyanské je Jižní Amerika, žije v místech od východních svahů And v severním Ekvádoru a jihozápadním Peru až po brazilské pobřeží. Jde asi o metr dlouhého ještěra s mohutnou hlavou a výrazně zvětšenými šupinami na hřbetě. Tělo bývá pastelově zelené a na hlavě převládají rudohnědé nebo cihlově červené barevné tóny. Živí se vodními plži, vejci nebo žížalami. Oblíbeným místem k odpočinku jsou pro ně koruny stromů skloněné nad hladinou.

Jak mluvčí uvedla, tajemné je sociální chování dracén, stejně jako jejich ostatní projevy. "Samci se často dvoří samici typicky drsným způsobem a jejich milostné hrátky budí dojem, že se samec snaží samici zabít. Ta kupodivu přežije námluvy bez úhon, dodala mluvčí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist