https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-bytu-nyni-zaletavaji-netopyri-ochranci-prirody-jich-jen-v-plzni-zachranili-uz-800
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do bytů nyní zalétávají netopýři, ochránci přírody jich jen v Plzni zachránili už 800

12.9.2016 13:08 | PLZEŇ (ČTK)
Netopýři se přesouvají z letních kolonií do zimních a mezitím se zastaví ve městě. Kolem lamp chytají hmyz a odtud mají do bytů a prostor s otevřenými okny jen pár metrů
Netopýři se přesouvají z letních kolonií do zimních a mezitím se zastaví ve městě. Kolem lamp chytají hmyz a odtud mají do bytů a prostor s otevřenými okny jen pár metrů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | DESOP
Už víc než 800 netopýrů odchytili v posledních týdnech ochránci přírody v plzeňských bytech. Na nutnost chránit byty při větrání nebo opuštění upozorňují v Plzni už roky, situace se ale každoročně opakuje. Ochránci zvířat už odmítají jezdit do stále stejných lokalit. Letošní netopýří sezona je v počtu odchycených zvířat, četnosti zásahů i doby trvání nadprůměrná, řekl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.
 

"Zatímco v předešlých letech trvalo riziko návštěv netopýrů v lidských obydlích pouze několik dní, letos je to téměř celý měsíc a s ohledem na předpověď počasí to ještě pravděpodobně nějakou dobu potrvá," konstatoval. Do jednoho bytu mohou vlétnout stovky netopýrů, kteří dokážou i během pár dnů napáchat nemalé škody.

Plzeň patří k městům, kde se na konci léta netopýři do bytů dostávají. Podle Makoně jde o krátkodobou záležitost. Netopýři se přesouvají z letních kolonií do zimních a mezitím se zastaví ve městě. Kolem lamp chytají hmyz a odtud mají do bytů a prostor s otevřenými okny jen pár metrů. "Lidé jsou nenapravitelní a neustále tento známý problém podceňují," uvedl. Varoval, že otevřená okna bez sítí proti hmyzu, noční větrání na schodištích v činžácích, dovolená s otevřenou ventilačkou nebo víkendový pobyt na chalupě s pootevřeným oknem se mohou lidem vymstít.

"Většinu výjezdů odmítneme uskutečnit. Nebaví nás stále dokola jezdit do stejných domů, bytů i prostor. Na tento problém každým rokem včas upozorňujeme a někteří se dokonce netají tím, že o něm vědí od sousedů či z let předešlých," řekl. I tak ochránci přírody v posledních dnech párkrát vyjeli. Třeba z bytu v Hálkově ulici v čtvrti Bory odnesli 245 netopýrů hvízdavých. "Tři hodiny trvající akce obnášela podrobnou prohlídku všech štěrbin, prostor a interiéru. Rozebíral se lustr, sundávaly obrazy a záclony, šoupalo se skříněmi," řekl Makoň. V dalších bytech našli ekologové 153 a 184 netopýrů hvízdavých.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist