https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-ceska-dorazili-capi-lide-by-meli-sledovat-hnizda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Česka dorazili čápi, lidé by měli sledovat hnízda

14.3.2020 00:25 (ČTK)
Do Česka už přiletěli první čápi.
Do Česka už přiletěli první čápi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | birdlife.cz
Do Česka už přiletěli první čápi. Odborníci vyzvali veřejnost, aby si všímala, která hnízda čápi obsadí. Zatím dorazili ptáci ze zimovišť v Evropě. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovala Česká společnost ornitologická (ČSO).
 

V Česku je v současnosti 41 obsazených čapích hnízd, většinou v západní části republiky. "Jedná se o čápy táhnoucí západní cestou, kteří v posledních letech tráví zimu v jihozápadní Evropě a na svá hnízdiště to tak mají blíže," vysvětlila koordinátorka občanské vědy v ČSO Gabriela Dobruská. Na čápy migrující z Afriky si lidé musí ještě počkat. Nejvíce čápů podle ornitologů přilétá v druhé polovině března.

Dobruská upozornila, že právě březnové dny jsou zásadní pro získání co nejpřesnějších dat o příletu čapí populace. Výskyt čápů lidé zaznamenávají v rámci projektu Jaro ožívá, na web také mohou přispět údaji o stavu čapích hnízd. "I když čápa neuvidíte, najděte hnízdo na mapě a uveďte 'čáp nepozorován'. Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na něm ještě nebyl," zdůraznila koordinátorka.

Celkem je v Česku 1441 hnízd. Lidé jich letos zkontrolovali 146, podle pozorovatelů zatím vzniklo pět nových. První zpravidla přilétá samec, vlastní hnízdění pak začíná v průběhu dubna. Na vejcích čápi sedí v průměru 33 dní. Další dva měsíce krmí mláďata.

Mezi další "posly jara" patří vlaštovky, rorýsi a kukačky obecné, vlha pestrá a břehule říční. Nejpozději přilétají rorýsi, kteří se podle Dobruské v Česku objeví na přelomu dubna a května.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist