https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-cr-se-ve-srovnani-se-sousedy-dovazi-nejvice-ojetin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do ČR se ve srovnání se sousedy dováží nejvíce ojetin

5.11.2001 14:14 | PRAHA (ČIA)
Podle údajů zpracovaných ze zahraničních zdrojů je dovoz ojetých automobilů do České republiky v porovnání s Polskem, Maďarskem a Slovenskem nejvyšší. Za poslední tři roky, tedy od roku 1998 do 2000 se v České republice prodalo celkem 753 592 osobních automobilů, z toho 317 899 (42,18 procenta) ojetin z dovozu. V Polsku to bylo celkem 2 003 936 osobních aut, podíl ojetých přitom dosáhl jen 19,45 procenta, v Maďarsku 8,45 procenta (z celkem 399 874 nových registrací) a na Slovensku 9,47 procenta (z celkem 199 055 nově registrovaných osobních automobilů). ČIA to oznámil ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonín Šípek.
 

Podle názoru SAP i odhady provedené pro rok 2001 svědčí o tom, že poměr ojetých osobních vozidel z dovozu automobilů bude v ČR opět na hranici kolem 40 procent nových registrací, kdežto v sousedních zemích bude výrazně nižší (Polsko 25 procent, Maďarsko osm procent a Slovensko 10 procent). "Je přitom faktem, že zmíněné sousední země přijaly již dříve opatření stanovující méně liberální podmínky pro dovoz ojetých vozidel než tomu bylo u nás," zdůraznil Šípek.

Jak dále Šípek uvedl, z výše uvedených čísel je tedy patrné, která země se stává největším "odkladištěm" ojetých vozů. "Jeví se tedy logické, že i Poslanecká sněmovna opětovně potvrdila již dříve schválené dílčí zpřísnění pro dovoz ojetých vozidel platné již od 1. července 2001 a je třeba doufat, že ji v tomto bude následovat i Senát ČR," dodal ředitel.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist