https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-dvorske-zoo-se-po-30-letech-vratily-hyeny-zihane-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do dvorské zoo se po 30 letech vrátily hyeny žíhané

23.6.2017 08:00 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK / Ekolist)
Hyena skvrnitá je poměrně velké zvíře. Její tělo měří 95–166 cm a ocas 40 cm, váží až 88 kg. Na kratší vzdálenosti dokáže běžet rychlostí až 64 km v hodině.
Hyena skvrnitá je poměrně velké zvíře. Její tělo měří 95–166 cm a ocas 40 cm, váží až 88 kg. Na kratší vzdálenosti dokáže běžet rychlostí až 64 km v hodině.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jakub Labský / ZOO Dvůr Králové
Po 30 letech se do ZOO Dvůr Králové nad Labem vrátily hyeny žíhané. Šestiletý samec Majabi a osmiletá samice Luca si zvykají na nové prostředí v Pavilonu šelem, řekla ve středu ČTK mluvčí dvorské zoo Andrea Jiroušová. Ve dvorské zahradě mají tak návštěvníci možnost vidět už dva druhy hyen – žíhané a skvrnité.
 

Dvojice zvířat dorazila do dvorské zoo minulý týden. "Každý má k dispozici svůj vnitřní box a venkovní výběh. Boxy i výběhy spolu vzájemně sousedí. Jakmile si zvířata zvyknou na nové prostředí, provoz i ošetřovatele, pokusíme se je poprvé spojit," uvedla zooložka Gabriela Linhart. Samce získala dvorská zoo z nizozemského Safariparku Beekse Bergen, samice dorazila ze zoo Twycross z Anglie. Návštěvníci mohou už obě zvířata vidět ve venkovních výbězích, hyeny však zůstávají velmi ostražité a často se skrývají v keřích.

Dvorská zoo chovala hyeny žíhané od roku 1980, kdy byla první zvířata dovezena z Bratislavy. V 80. letech se v zoo vystřídalo pět hyen žíhaných. V ČR nyní chová tento druh hyen kromě dvorské zoo také Zoo Jihlava, kde kde mají ve skupině sestru Lucy. Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Zoo patří kraji a je nejčastějším turistickým cílem v regionu, loni ji navštívilo 538.006 lidí.

Hyeny žíhané jsou jediným druhem hyeny, který se mimo Afriku objevuje i v Asii. Hyena skvrnitá je poměrně velké zvíře. Její tělo měří 95–166 cm a ocas 40 cm, váží až 88 kg. Na rozdíl od příbuzných hyen skvrnitých, které žijí ve velkých skupinách o několika desítkách jedinců, je tento druh spíše samotářský a vyskytuje se nanejvýš v párech nebo malých rodinných smečkách. V potravě nejsou příliš vybíravé – živí se drobnými savci, ale i bezobratlými, nepohrdnou však ani tlejícími mršinami nebo sladkým ovocem. Hyena skvrnitá patří mezi úspěšné sprintery. Na kratší vzdálenosti dokáže běžet rychlostí až 64 km v hodině. Vyhledávají otevřené oblasti savan a stepí, přes den odpočívají v norách, aktivní jsou převážně v noci. Pro svou nevzhlednost, podivný hlas i mrchožravost je hyena skvrnitá africkými domorodci velmi obávána a má pověst magického zvířete.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist