https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-finale-souteze-strom-roku-2016-se-dostal-prazsky-otec-dubu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do finále soutěže Strom roku 2016 se dostal pražský Otec dubů

15.6.2016 00:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Otec dubů vzhledem k svému věku pamatuje ještě dobu, kdy okolní krajinu tvořily převážně louky a pole, mezi nimiž se klikatily cesty lemované dubovými a třešňovými alejemi.
Otec dubů vzhledem k svému věku pamatuje ještě dobu, kdy okolní krajinu tvořily převážně louky a pole, mezi nimiž se klikatily cesty lemované dubovými a třešňovými alejemi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lenka Mitrenga / Strom roku
Dub letní, známý také jako Otec dubů, se dostal do finále soutěže pořádané Nadací Partnerství Strom roku 2016. Roste na hrázi rybníku Homolka v přírodní památce Milíčovský les a rybníky a je registrován jako památný strom.
 

Otec dubů se pod číslem 4 se dostal do užšího finále mezi posledních dvanáct stromů. Každý finalista byl nafocen, byla k němu vytvořena popisná karta a bude prezentován na internetu. Následně se bude konat hlasování mezi veřejností, který z finalistů je nejlepší. Během hlasování bude také dvanáct finálových stromů prezentováno formou putovní výstavy.

Jednou z možností, jak od 15. června hlasovat, je odevzdávat použité mobilní telefony do speciálních sběrných boxů. S každým odevzdaným telefonem se vyplňuje blanket, na kterém se uvádí, kterému finalistovi se mají připsat hlasy. Za odevzdaný mobilní telefon je 30 hlasů. Sběrný box bude umístěn v přízemí Škodova paláce, při odevzdávání většího množství mobilů najednou není nutné vyplňovat údaje ve formuláři ke každému mobilu zvlášť, ale stačí data zapsat hromadně pro několik mobilů najednou. Více informací o dalších možnostech hlasování je na www.stromroku.cz, kde jsou ke stažení další registrační formuláře i hlasovací archy.

„Je důležité, že prostřednictvím soutěže Strom roku můžeme ukázat Prahu jako místo, kde je také možné najít unikátní přírodní zákoutí a stromy, jejichž paměť sahá hluboko do minulosti. Bylo by hezké, kdyby Pražané podpořili Otce dubů v hlasování, třeba i prostřednictvím odevzdání svých nepoužívaných mobilních telefonů a umožnili tak jejich ekologickou likvidaci,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Otec dubů je nejmohutnějším dubem v aleji na hrázi rybníka Homolka v přírodní památce Milíčovský les a rybníky. Jeho stáří je asi 300 let a ve výšce 130 cm má obvod 505 cm. Vzhledem k svému věku pamatuje ještě dobu, kdy okolní krajinu tvořily převážně louky a pole, mezi nimiž se klikatily cesty lemované dubovými a třešňovými alejemi. Milíčovský háj hostil nepředstavitelné množství druhů bezobratlých, ptáků a za zdejšími druhy rostlin se sjížděli botanici z blízké Prahy. Dnes je příroda kolem dubu méně pestrá.

Přehled všech finalistů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist