https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-francouzske-reky-seiny-zabloudila-kosatka-hrozi-ji-smrt
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do francouzské řeky Seiny zabloudila kosatka, hrozí jí smrt

27.5.2022 18:00 | PAŘÍŽ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kosatce, která začátkem tohoto měsíce zřejmě zabloudila a z oceánu zamířila do francouzské řeky Seiny, hrozí smrt. V řece nemůže najít dostatek potravy a sladká voda jí nedělá dobře, uvedla agentura Reuters s odvoláním na francouzské odborníky.
 

"Je v ohrožení života... její zdravotní stav je velmi špatný," řekl stanici France 3 Gerard Mauger z organizace na ochranu přírody GECC, který savce pozoruje. Kosatka má podle něj problém obstarat si jídlo a sladká voda škodí jejímu zdraví. Podle Maugera je velmi složité najít řešení, jak kytovce přemístit zpět do oceánu. Hrozí totiž, že pokus o záchranu zvíře ještě víc vystresuje.

Čtyřmetrová kosatka, která je podle vědců samec, byla poprvé spatřena 16. května v ústí Seiny mezi přístavem Le Havre a městem Honfleur v Normandii. Poté se vydala desítky kilometrů proti proudu řeky a dorazila západně od města Rouen.

Kosatku je nutné naléhavě zachránit, řekla Muriel Arnalová, která předsedá francouzské organizaci na ochranu práv zvířat One Voice. Upozornila také na skutečnost, že samci kosatek se obvykle celý život drží v blízkosti své matky. Podle Arnalové by bylo bylo lepší kytovce z řeky vyvést pomocí sítí, než jej umístit na člun a do oceánu převézt.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist