https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-olomoucke-zoo-loni-prislo-367.248-lidi-nejvice-za-deset-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do olomoucké zoo loni přišlo 367 248 lidí, nejvíce za deset let

16.1.2022 00:15 | OLOMOUC (ČTK)
Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce loni prošlo 367 248 návštěvníků, o 73 791 více než v roce 2020. Loňská návštěvnost byla navzdory téměř čtyřměsíčnímu uzavření zoo, které si vynutila epidemie koronaviru, nejvyšší za posledních deset let, sdělila mluvčí zoologické zahrady Iveta Gronská. Předloni návštěvnost zoo klesla o 54 752 lidí na 293 457 lidí.
 

Zoo na Svatém Kopečku byla v roce 2021 kvůli nařízení vlády uzavřená od 1. ledna do 12. dubna. Návštěvnost poté výrazně vzrostla hlavně v letních měsících, jelikož spousta lidí podle Gronské trávila dovolenou v Česku a vyhledávala zajímavé turistické cíle v jiných krajích. Návštěvnost tak byla výrazně vyšší nejen o víkendech, ale i v pracovních dnech.

Na ploše 42 hektarů zoo chová 1621 zvířat ve 392 druzích. Zvířata loni spořádala krmivo za 6,86 milionu korun, náklady byly meziročně o zhruba 420 000 korun vyšší. V loňském roce se ve svatokopecké zoo narodilo 270 mláďat. "Mezi významné odchovy můžeme nepochybně zařadit zdařilý odchov lvíčka zlatého, kozorožce kavkazského, kaloně Rodriguezského, zoborožce kaferského, zubra evropského, lemura katy či medojeda kapského," podotkla Gronská.

Do zoo na Svatém Kopečku v roce 2021 přivezli nový pár levhartů mandžuských a dva samce pandy červené. "Ta se v zoo objevila vůbec poprvé, stejně jako nově přicestovalí velbloudi jednohrbí," řekla Gronská.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku má otevřeno celoročně a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zřizovatelem zoo je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Loni na něj přispěl 33 miliony korun. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist