https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-olomoucke-zoo-loni-zavitalo-nejvice-navstevniku-za-poslednich-25-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do olomoucké zoo loni zavítalo nejvíce návštěvníků za posledních 25 let

13.1.2024 00:11 | OLOMOUC (ČTK)
Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce loni prošlo 381 818 návštěvníků, meziročně jich bylo o 14 107 více. Je to nejvyšší návštěvnost za posledních 25 let, řekla ČTK mluvčí zoo Iveta Gronská. Podle ní měla loni zoo nejvyšší návštěvnost na Velikonoce a při oblíbených akcích Večer duchů, Zoo světel či Víkend dětí.
 

Olomoucká zoo na ploše 42 hektarů chová 1828 zvířat ve 387 druzích. V roce 2023 pracovníci zoo odchovali 266 mláďat. Významné byly odchovy například u amazoňanů modročelých, banánovců obecných, damanů skalních či daňků mezopotámských, uvedl Gronská. Zoo loni otevřela poslední dvě etapy safari, zaměřené jsou na Arktidu a Austrálii. U východu ze zoo zpřístupnila novou terarijní expozici.

Mezi další loni dokončené investice patří nový parkovací systém na Svatém Kopečku, který slouží motoristům mířícím do zoologické zahrady, či zateplení střechy pavilonu žiraf. Letos v areálu zoo dokončí rekonstrukci inženýrských sítí a odborníci zahájí přípravné projektové práce zaměřené na plánované vzdělávací centrum Loděnka, novou restauraci a hospodářskou budovu. "Návštěvníci by se měli projít voliérou Bábovka, v níž se jim naskytne pohled na vodní kaskády s jezírkem a zimoviště ptáků," dodala Gronská.

Návštěvnost zoo v posledních třech letech roste. V roce 2021 evidovala 367.248 návštěvníků, o 73.791 více než v roce 2020, kdy návštěvnost prudce klesla kvůli pandemii koronaviru a preventivním opatřením. V roce 2022 do zoo zavítalo 367.711 lidí. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist