https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-prahy-prileteli-romano-prodi-a-margot-wallstrmova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Prahy přiletěli Romano Prodi a Margot Wallströmová

16.8.2002 13:48 | PRAHA (EkoList)
Do Prahy dnes ráno přiletěli kvůli povodním dva členové Evropské komise (EK) - její předseda Romano Prodi a komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová. Prodi se sešel s prezidentem Václavem Havlem a spolu navštívili zaplavené Litoměřicko.
 

Oba politici odletěli armádním vrtulníkem ze starého ruzyňského letiště. Z výšky mohli sledovat, jaké škody voda napáchala v hlavním městě a jeho okolí, v Mělníku a dalších městech podél Labe. Prodi s Havlem potom společně navštívili litoměřické ženisty a evakuované obyvatele, kteří nyní nouzově přebývají právě v kasárnách zdejšího útvaru.

Na obnovu zaplavených území v České republice hodlá Evropská unie věnovat ze svých fondů necelé dvě miliardy korun. Odpoledne se Romano Prodi ještě setká se zástupci vlády.

V Praze je také evropská komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová, která tu zůstane do dnešního večera. Odpoledne má jednat na ministerstvu zahraničních věcí.

Mluvčí prezidenta Ladislav Špaček řekl, že Prodi se zajímal o možné ekologické nebezpečí z chemických závodů podél Labe. Prodi podle Špačka také zdůraznil, že pro Evropskou unii je samozřejmostí nejen solidarita s členskými zeměmi unie, ale i se státy, které jejími členy zatím nejsou a ocitnou se v těžké situaci.

Evropská unie se chystá České republice poskytnout rychle poměrně velkorysou pomoc na odstranění následků povodní. Ze svých fondů uvolní 58 milionů eur (asi 1,8 miliardy korun). Brusel je připraven zjednodušit všechny procedury tak, aby peníze mohly být co nejrychleji využity.

Na začátek září také prezident Václav Havel pozval na návštěvu ČR rakouského prezidenta Thomase Klestila. Oba prezidenti by se měli setkat ve Znojmě 5. září a jedním z klíčových témat rozhovorů by měly být ničivé povodně, které zasáhly oba středoevropské státy.

Fotografie z povodní, které pořídili naši reportéři, najdete v našich fotogaleriích.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist