https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-prejezdu-investuji-ceske-drahy-na-liberecku-20-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do přejezdů investují České dráhy na Liberecku 20 milionů Kč

26.10.2003 15:29 | LIBEREC (ČIA)
Zhruba 20 milionů korun investují v příštím roce České dráhy do technického zabezpečení železničních přejezdů v Libereckém kraji. Zhruba polovina nákladů bude hrazena z národního programu pro opravy přejezdů, na který Státní fond dopravní infrastruktury pro příští rok vyčlenil 150 milionů korun. "Každý kraj z těchto peněz opraví dva až tři přejezdy. V Libereckém kraji připadají v úvahu přejezdy v Pelešanech, Sedmihorkách a na Hrubé Skále," řekl ČIA zástupce ČD v Libereckém kraji Rudolf Půlpán.
 

České dráhy spravují v Libereckém kraji celkem 462 kilometrů tratí, z toho celostátních 314 kilometrů. Na tratích je 484 mostů, 28 tunelů a 550 přejezdů, z toho 235 chráněných. V současné době podle Půlpána probíhají odborné analýzy situace na železničních přejezdech. Do konce října bude dokončena studie podle územních celků, tedy bývalých okresů. Jejím výsledkem bude doporučení, kde instalovat závory nebo vybudovat na silnicích zpomalovací prahy.

Ročně stojí běžná údržba a provoz infrastruktury České dráhy v Libereckém kraji zhruba 180 milionů korun. Do toho nejsou započítány středně velké opravy a investice. Prostá údržba jednoho železničního přejezdu se ročně podle Půlpána pohybuje od 60 do 80 tisíc korun. Proto vedení Českých drah uvažuje o zrušení některých nechráněných přejezdů především u polních a lesních cest.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist