https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-safari-parku-d.kralove-dorazili-z-nizozemska-prvni-tucnaci-pro-novou-expozici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Safari Parku D.Králové dorazili z Nizozemska první tučňáci pro novou expozici

6.7.2022 00:42 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Tučňák brýlový (Spheniscus demersus), někdy také nazývaný tučňák brýlatý nebo africký, je jediný druh který hnízdí na pobřeží jižní Afriky.
Tučňák brýlový (Spheniscus demersus), někdy také nazývaný tučňák brýlatý nebo africký, je jediný druh který hnízdí na pobřeží jižní Afriky.
Do Safari Parku Dvůr Králové dorazili z Nizozemska první tučňáci brýloví pro novou expozici Jihozápadní Afrika. Hejno 24 tučňáků dvorští chovatelé získali z nizozemských zoo v Arnhemu a Amsterdamu. "Cesta do safari parku trvala přes deset hodin, okamžitě po příjezdu kolegové tučňáky zvážili, odečetli jim čipy a zběžně je prohlédli. Zdá se, že náročný transport zvládli dobře," uvedl dnes ředitel safari parku Přemysl Rabas.
 

Hejno tučňáků, které dvorská zoo dosud nechovala, si nyní bude zvykat na nový domov. Zatím ptáci využívají vnitřní ubikaci a přilehlý dvorek, postupně se budou seznamovat s expozicí, venkovním bazénem a také s novými chovateli. "Tučňáci jsou velmi citliví na stres, proto jejich přivykání potřebuje čas," řekla ČTK mluvčí zoo Zuzana Boučková. Podrobnosti k nové expozici a jejímu otevření zoo sdělí příští týden.

Expozice Jihozápadní Afrika by podle dřívějších informací zoo měla přijít na více než 100 milionů korun. Její nejatraktivnější částí má být venkovní pavilon tučňáků. V expozici, která je vedle správní budovy v historické části zoo, budou žít zvířata z Namibie a Jižní Afriky.

Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Patří kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech. Loni do zoo přišlo 544.000 lidí, což bylo o 21 procent více než v roce 2020.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist