https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-sporu-o-tezbu-u-moravskeho-pisku-se-vlozila-ombudsmanka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do sporu o těžbu u Moravského Písku se vložila ombudsmanka

22.8.2019 00:10 | BRNO (ČTK)
Spor o plánovanou těžbu trvá téměř deset let, proti záměru těžařů se staví kraj i obce z Hodonínska a Břeclavska. Bojí se znečištění zdroje pitné vody pro zhruba 100.000 lidí.
Spor o plánovanou těžbu trvá téměř deset let, proti záměru těžařů se staví kraj i obce z Hodonínska a Břeclavska. Bojí se znečištění zdroje pitné vody pro zhruba 100.000 lidí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CENIA
Do sporu o těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku se z vlastní iniciativy vložila veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. S průběžnými závěry své zprávy seznámila dotčené úřady a čeká na jejich vyjádření. ČTK to řekla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková. Deník Mladá fronta Dnes (MfD) v regionálním vydání uvedl, že ombudsmanka našla v postupech úřadů, které těžbu povolují, nedostatky.
 

Spor o plánovanou těžbu trvá téměř deset let, proti záměru těžařů se staví kraj i obce z Hodonínska a Břeclavska. Bojí se znečištění zdroje pitné vody pro zhruba 100.000 lidí. "Ombudsmanka se věcí začala zabývat z vlastní iniciativy na základě více upozornění zpochybňujících postup úřadů a poukazujících na to, že záměr těžby a úpravy šterkopísku v chráněném ložiskovém území představuje vážnou hrozbu pro podzemní zdroj vody," uvedla Hrazdílková. Doplnila, že šetření ještě neskončilo, ombudsmanka se průběžnými závěry seznámila dotčené úřady a nyní čeká na jejich vyjádření.

Ombudsmanka podle MfD vidí v postupech úřadů, které těžbu povolují, zásadní nedostatky. Její kritika míří k báňskému úřadu, ke Krajskému úřadu Zlínského kraje i k tamější krajské hygienické stanici a ministerstvu zdravotnictví. "Tyto úřady svými postupy významně přispěly k nezákonnému vyloučení úřadů Jihomoravského kraje z řízení o stanovení dobývacího prostoru Uherský Ostroh. Záměr je přitom situován těsně při hranici s Jihomoravským krajem, kam primárně mohou směřovat klíčové, potenciálně nepříznivé důsledky jeho realizace. Mimo jiné ohrožení vodního zdroje Bzenec-komplex," uvedla Šabatová ve zprávě o šetření postupů úřadů, z níž list citoval.

Šabatová se pozastavuje i nad tím, že těžební aktivity jsou umisťovány v katastru Uherského Ostrohu na území Zlínského kraje, přestože ložisko je v Moravském Písku v Jihomoravském kraji. Za závažný nedostatek v postupu úřadů podle listu považuje také to, že rezignovaly na zásadu předběžné opatrnosti. Potřebu těžby podle ní zdůvodňují vágně, bez pečlivého zvážení její rizikovosti v lokalitě a bez toho, aby hledaly možnost využití jiných ložisek.

Obce ani kraj s těžbou nesouhlasí, obce se chtějí bránit i soudně. Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex se nachází na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Je to pátý největší zdroj v republice. Obavy o jeho možné nevratné poškození vyjádřili v minulosti i jihomoravští hygienici.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist