https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-trebice-se-sjeli-priznivci-i-odpurci-zameru-dostavby-dukovan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Třebíče se sjeli příznivci i odpůrci záměru dostavby Dukovan

20.6.2018 00:25 | TŘEBÍČ (ČTK)
Včerejšího veřejného projednávání záměru stavby nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany se v Třebíči zúčastnilo asi 170 lidí z řad veřejnosti. ČEZ plánuje postavit u elektrárny jeden až dva další bloky. / Ilustrační obrázek Jaderné elektrárny Dukovany
Včerejšího veřejného projednávání záměru stavby nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany se v Třebíči zúčastnilo asi 170 lidí z řad veřejnosti. ČEZ plánuje postavit u elektrárny jeden až dva další bloky. / Ilustrační obrázek Jaderné elektrárny Dukovany
Včerejšího veřejného projednávání záměru stavby nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany se v Třebíči zúčastnilo asi 170 lidí z řad veřejnosti. ČEZ plánuje postavit u elektrárny jeden až dva další bloky. Před vchodem do zimního stadionu, kde ministerstvo životního prostředí akci pořádalo, se sešly skupinky odpůrců i příznivců jaderné energie s transparenty. Mezi protestujícími byli Zelení, další odpůrci stavby jaderných bloků uvedli, že přijeli z Dolních Rakous.
 

Ministerstvo už k záměru dostalo 15.000 vyjádření, ze zahraničí nejvíc z Rakouska a Německa. Včerejší projednání bylo poslední možností vznést připomínku. "Následovat bude zpracování oponentního posudku. Předpokládáme, že na jaře příštího roku by bylo vydáno závěrečné stanovisko," řekl Evžen Doležal z ministerstva k procesu EIA.

Na stadion podle ochranky přišlo 166 lidí, řady účastníků postupně řídly. Zajištěno bylo tlumočení do němčiny, polštiny a maďarštiny. Práci měli jen překladatelé do němčiny.

Starostové a zástupci organizací z regionu Dukovan vesměs vyslovovali podporu stavbě bloku. Další debatující se pak ptali na možný nedostatek chladicí vody pro nové bloky v řece Jihlavě vzhledem k suchu nebo na dopady výšky chladicích věží nových bloků Dukovan. Měly by být vysoké až 186 metrů, zatímco nynější věže měří 125 metrů. Další odpůrci mluvili o problémech s uložením vyhořelého paliva. Rakušané také probírali pravděpodobnost úniku radioaktivity z Dukovan.

Pravděpodobnost, že se stane vážná havárie, musí být podle odborníků v řádu milionů let. "I kdyby s hypotetickou pravděpodobností k takové havárii došlo, musí být elektrárna vybavena tak, že dojde ke zničení zařízení, ale nikoliv k ohrožení lidí a okolí elektrárny," řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

Podle české velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové patří jaderná energetika mezi stěžejní otázky česko-rakouských vztahů. "Není to tak intenzivní, jako před těmi lety, když se řešila dostavba Temelína," řekla včera novinářům.

Dukovany s instalovaným výkonem 2040 MW pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Čtyři bloky jaderné elektrárny byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. ČEZ teď počítá v Dukovanech se stavbou jaderného zdroje s výkonem do 2400 megawattů (MW). Mohlo by jít o dva nové bloky, z nichž by měl každý výkon 1200 MW nebo o jeden blok s vyšším výkonem.

Státní energetická koncepce počítá s výstavbou jednoho až dvou jaderných bloků v Dukovanech i v Temelíně. Politici zatím dávali přednost stavbě ve starší elektrárně Dukovany, rozhodnutí ale brzdí nejasnosti o způsobu jejího financování.

Podle analýzy ministerstva financí je nejlepší variantou výstavby jaderných bloků v Česku jejich vybudování částí společnosti ČEZ, která by byla ve stoprocentním vlastnictví státu. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) to řekl generální ředitel energetické firmy Daniel Beneš.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist