https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-uranoveho-dolu-jsou-vtlaceny-tisice-kubiku-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do uranového dolu jsou vtlačeny tisíce kubíků vody

11.8.2002 10:33 | STRÁŽ POD RALSKEM (ČIA)
Více než 3,5 tisíce kubíků vody vtlačili do konce letošního července pracovníci státního podniku Diamo Stráž pod Ralskem do podzemí zdejšího dolu Hamr I, kde se dříve těžila uranová ruda. ČIA to potvrdil ředitel odštěpného závodu Diama Těžba a úprava uranu Tomáš Rychtařík. Ročně stojí stát likvidaci dolu 450 milionů korun.
 

Likvidací hlubinného dolu zahájil státní podnik Diamo v létě 2000, když vláda odmítla jeho návrh na dotěžení zásob uranové rudy v hamerské oblasti. Zdůvodnila to nízkým obsahem uranu, a vysokými náklady na těžbu. Celkové náklady na likvidace dolu, kterou v plné výši hradí stát jsou odhadovány na osm miliard korun.

Důl Hamr I má pět pater vedoucích do hloubky 280 metrů a podzemí je prodolováno téměř 30 kilometry důlních chodeb. Horníci postavily ve štolách a chodbách bariéry ze dřevěné kulatiny a plechů. Vytěžené prostory zaplnili chudými směsmi betonu. Celkově založili 750 tisíc kubíků volných prostor. Vloni v srpnu zahájil podnik zatápění dolu, které má být ukončeno letos v prosinci. Likvidace objektů na povrchu (sklady, garáže) je podle Rychtaříka plánovaná na období 2003 až 2010.

Státní podnik Diamo plní útlumový program těžby uranu podle vládní vyhlášky z roku 1991 a současně provádí monitoring starých zátěží. Je z 80 procent závislý na státní zakázce. Státní dotace na útlum dostává podnik přidělené pro období jednoho roku. Letos dostane 1,36 miliardy korun, což je o 140 milionů méně než vloni. V souladu s útlumovým programem propustilo Diamo vloni 200 lidí. Roční obrat podniku činil vloni přibližně dvě miliardy korun. V současné době má 3270 zaměstnanců.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist