https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-zachrany-obojzivelniku-v-krkonosich-se-zapojili-hasici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do záchrany obojživelníků v Krkonoších se zapojili hasiči

29.4.2020 00:20 | STRÁŽNÉ (ČTK)
V jezírku v lomu u Hříběcích Bud ve Strážném na Trutnovsku už skoro nebyla voda.
V jezírku v lomu u Hříběcích Bud ve Strážném na Trutnovsku už skoro nebyla voda.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kamila Antošová / KRNAP / facebook.com
Dobrovolní hasiči se minulý čtvrtek v Krkonoších poněkud netradičně zapojili do záchrany obojživelníků. V lomu u Hříběcích Bud ve Strážném na Trutnovsku pomohli zachránit snůšku tisíců vajec obojživelníků. Jezírko, které se na dně lomu na jaře každoročně tvoří a slouží jako tzv. trdliště - líhniště obojživelníků, téměř vyschlo, minulý pátek to sdělili zástupci Správy KRNAP. Letošní nízká aktivita obojživelníků v Krkonoších je jedním z jasných signálů sucha. Tradiční trdliště jsou často už nyní vyschlá.
 

"Rychlým zásahem strážců a dobrovolných hasičů z Lánova se, doufáme, letošní snůšku podařilo z velké části zachránit," uvedl minulý týden mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Hasiči do jezírka napustili celou cisternu vody.

Vývoj obojživelníků, který je mimo jiné závislý na teplotních podmínkách, by měl být teď rychlejší a snůšky by se mohly dovyvinout rychleji, než voda opět vyschne, uvedli zástupci Správy KRNAP.

Jezírko v lomu vyhledávají čolci horští, skokani hnědí a další obojživelníci. "Podnikli jsme tento pokus ve snaze zabránit vyschnutí a uhynutí vajíček vzácných obojživelníků v přírodní památce Lom Strážné," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch, který požádal hasiče o pomoc. Podle něj šlo ale spíše o symbolický zákrok, protože podobných míst je v Krkonoš řada a takový zásah si Správa KRNAP nemůže dovolit.

Bývalý kamenolom u Hříběcích Bud vznikl na počátku 20. století pro těžbu vápence k výrobě vápna a mramorových drtí. Po ukončení těžby se lokalita kvůli výskytu vzácných druhů horských bylin vázaných na vápenec, zejména orchidejí, stala přírodní památkou Lom Strážné. Nyní je součástí KRNAP.

Správa KRNAP monitoruje a udržuje na svém území zhruba deset tzv. trdlišť. Obojživelníci představují důležitý článek v ekosystému hor. Některá trdliště pracovníci správy parku prohlubují, dávají do nich fólie, aby zpomalili úbytek vody. V Krkonoších žije šest druhů obojživelníků: mlok skvrnitý, čolek horský, čolek obecný, čolek velký, skokan hnědý a ropucha obecná.

Hydrometeorologové poslední roky upozorňují na prohlubující se sucho, podle předpovědí by mělo pokračovat i letos. Se suchem se potýkají také Krkonoše, i když dopady nejsou tak citelné jako v podhůří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist