https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobris-zkousi-upravnu-vody-ktera-pomuze-v-obdobi-sucha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobříš zkouší úpravnu vody, která pomůže v období sucha

25.6.2019 00:08 | DOBŘÍŠ (ČTK)
Dobříš na Příbramsku testuje zařízení, které by umožnilo využívat vodu z lomu Jezírko. Město by díky tomu získalo nový zdroj využitelný hlavně v období, kdy lidé z vodovodní sítě odebírají více vody kvůli zalévání. / Ilustrační foto
Dobříš na Příbramsku testuje zařízení, které by umožnilo využívat vodu z lomu Jezírko. Město by díky tomu získalo nový zdroj využitelný hlavně v období, kdy lidé z vodovodní sítě odebírají více vody kvůli zalévání. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | congerdesign / Pixabay
Dobříš na Příbramsku testuje zařízení, které by umožnilo využívat vodu z lomu Jezírko. Město by díky tomu získalo nový zdroj využitelný hlavně v období, kdy lidé z vodovodní sítě odebírají více vody kvůli zalévání. Loni měla radnice na tři měsíce zapůjčenou mobilní úpravnu vody od Státní správy hmotných rezerv (SSHR), tato technologie mu ale nevyhovovala. Zkouší proto další zařízení, která jsou na trhu, řekl předminulý týden technolog Martin Kolařík z Vodohospodářské společnosti Dobříš.
 

Zařízení od SSHR podle Kolaříka nebylo pro podmínky v Dobříši příliš vhodné. "Technologie nám úplně nevyhovovala, neupravovala vodu tak, jak jsme si představovali. Při horšící se kvalitě vstupní vody nebylo dosaženo výsledků, jaké jsme potřebovali," uvedl Kolařík. Nyní vodohospodářská společnost zkouší jinou úpravnu s odlišnou technologií. Osvědčí-li se, pořídí ji natrvalo.

Současné zdroje pitné vody pro město jsou dostačující, je ale třeba se připravit na prodlužující se období sucha a mít na mysli i šetrné hospodaření s vodou. "Máme zdroje podzemní vody, které jsou při normálním průběhu dostatečně kapacitní. Pouze na konci jara a na začátku léta lidé neúměrně zatěžují vodovodní síť zaléváním. Je tady docela dost rozsáhlých pozemků s trávníky," uvedl technolog. Právě toto období by měla pomoci překlenout nová úpravna.

"Jinak je Dobříš v současné době v zásobování pitnou vodou soběstačná. Ale co bude do budoucna, se nedá v téhle fázi odhadnout," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist