https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-budou-tyden-pomahat-prirode-v-bilych-karpatech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci budou týden pomáhat přírodě v Bílých Karpatech

28.8.2018 00:08 | VAL. KLOBOUKY (ČTK)
Desítka dobrovolníků od soboty pomáhá přírodě Bílých Karpat u Valašských Klobouk na Zlínsku. / Ilustrační foto
Desítka dobrovolníků od soboty pomáhá přírodě Bílých Karpat u Valašských Klobouk na Zlínsku. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Desítka dobrovolníků od soboty pomáhá přírodě Bílých Karpat u Valašských Klobouk na Zlínsku. Celý týden je čeká čištění studánek a pramenišť, ochrana semenáčků proti okusu zvěře a údržba v okolí pralesu Ščúrnica. V pátek to v tiskové zprávě sdělil Jan Piňos z Hnutí Duha. Prales představuje vzácný komplex i více než sto let starých jedlobukových a jedlových lesů. Na stejných místech pracovali dobrovolníci už loni, spolupracovat budou opět s členy místní Základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Kosenka.
 

Podle jejího předsedy Miroslava Janíka nechávají ochránci přírody na Ščúrnici volnou ruku přírodním procesům a vracejí svobodu lesu jako živé bytosti. Proto budou dobrovolníci pracovat na sousedních plochách, kde opraví některé prameny a studánky. "Přímo na Ščúrnici i v jejím okolí budeme hledat i meditační místa, aby se lidé, kteří tamější divočinou budou procházet, mohli na takových místech zastavit, aby je sama místa vybídla k usednutí a aspoň krátkému prožívání divočiny nebo chcete-li k meditaci. Pomáhat budeme na pokusných plochách i jedli bělokoré, abychom získali data o obnově jedliček v místech, kde jsou chráněné před zvěří, a kde ne," uvedl Janík.

ČSOP Kosenka vykoupil unikátní kus přírody před několika lety a zachránil tak místo před těžbou. Cílem je, aby se prales o rozloze zhruba 35 hektarů stal územím svobodného, nerušeného vývoje přírody. Domovem může být nejen pro orchideje, ale i pro vzácné druhy ptáků, například strakapouda bělohřbetého nebo lejska malého. Ochránci přírody připravují další výkupy pozemků k rozšíření území pralesa.

Setkání dobrovolníků je součástí takzvaných Týdnů pro divočinu, které se konají i na jiných místech České republiky. Jejich prostřednictvím chce Hnutí Duha přispět ke zdraví tuzemských kriticky postižených lesů. "Nyní, kdy se už v polovině krajů šíří smrková kalamita v odumírajících monokulturách, je péče o výsadbu a ochranu listnatých lesů, o zachování přírodní rozmanitosti a udržení vody v krajině zvlášť významná," uvedl Piňos.

Hnutí pořádá Týdny pro les a divočinu už 21 let. Dosud se do pomoci přírodě zapojilo 2000 účastníků, kteří společně odpracovali 70.000 hodin.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist