https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-budou-v-sobotu-na-stovkach-mist-uklizet-prirodu-od-odpadku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci budou v sobotu na stovkách míst uklízet přírodu od odpadků

16.9.2021 11:22 | PRAHA (ČTK)
Foto | nastya_gepp / pixabay
Dobrovolníci budou v sobotu 18. září uklízet přírodu od odpadků, Česko se v tento den zapojí do celosvětové úklidové akce World CleanUp Day. Na sobotu je naplánováno zhruba 300 úklidů, další se uskuteční v neděli či jiných dnech, sdělili zástupci spolku Ukliďme Česko a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
 

Zájemci, kteří by se chtěli do úklidu zapojit, najdou přehled naplánovaných akcí na webu. Konat se bude například úklid Dyje a Svratky. V Hořovicích, Dobříši a České Kamenici zase spojí dobrovolníci úklid s běháním.

Tradiční úklidové akce se v Česku pravidelně konají na jaře. Letos a v loňském roce byly ale hromadné akce omezeny kvůli protiepidemickým opatřením. Zatímco před epidemií covidu-19 v roce 2019 se do uklízení zapojilo přes 150 000 dobrovolníků, kteří sesbírali více než 2500 tun odpadu, letos to byla účast méně než třetinová a sebralo se asi 827 tun odpadu. Podle Radka Janouška z Ukliďme Česko kvůli zavřeným školám chyběly především školní úklidové akce.

Podle ministra Brabce na úklid přírody jen jarní akce nestačí. Lidé v době epidemie kvůli omezenému cestování i uzavření řady služeb a obchodů více chodili do přírody a zanechávali tam více odpadků. Už v létě proto ministerstvo zahájilo kampaň Není zvěř jako zvěř zaměřenou na návštěvníky přírody. "Budu rád, když si z ní lidé vezmou jednoduché pravidlo do každodenního života - co do přírody přináším, to si také odnesu," uvedl ministr.

Ministerstvo plánuje do konce roku vypsat dotační titul, v kterém by obce mohly získat příspěvek na likvidaci černých skládek. K dispozici by mělo být 50 milionů korun.

Cílem celosvětové úklidové kampaně není jen úklid, ale i zvyšování povědomí o tom, jak s odpady správně zacházet a jak předcházet jejich vzniku. Spolek Ukliďme Česko proto vytvořil webovou aplikaci www.kamsnim.cz, která lidem poradí, kam můžou odpady v jejich nejbližším okolí odkládat nebo jak dát věcem, které dosloužily, šanci na další využití.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist