https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-na-okraji-hradeckych-lesu-za-dve-hodiny-naplnili-odpadem-sedm-pytlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci na okraji hradeckých lesů za dvě hodiny naplnili odpadem sedm pytlů

28.3.2021 12:47 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Letos se účast na celorepublikové akci očekává nižší než v předchozích letech, a to kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Hromadné akce se nemohli konat, jen individuální nebo rodinné. Ilustrační foto
Letos se účast na celorepublikové akci očekává nižší než v předchozích letech, a to kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Hromadné akce se nemohli konat, jen individuální nebo rodinné. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dobrovolníci se také na území Hradce Králové zapojili do celorepublikové akce Ukliďme Česko. Menší skupiny či jednotlivci po zimě uklízeli veřejná prostranství a okolí cest a chodníků. Skupina pod vedením Vandy Marešové dnes dopoledne zamířila do hradeckých městských lesů. Dobrovolníci tam naplnili odpadem sedm šedesátilitrových pytlů, řekla ČTK Marešová.
 

"Sešlo se nás jen šest, počasí mohlo být lepší, pršelo. Sbírali jsme asi dvě hodiny, většinou šlo o směsný odpad poházený podél cest. Posbírali jsme také hodně respirátorů a roušek," řekla Marešová.

V době lockdownu a omezení pohybu lidí kvůli koronaviru zájem o hradecké městské lesy navazující těsně na jihovýchodní část města vzrostl. Velká koncentrace lidí tradičně bývá v úseku mezi Zděnou boudou a lesním hřbitovem, na okolí této trasy se dobrovolníci dnes zaměřili. Od lesního hřbitova, kam lze dojet automobilem nebo městskou hromadnou dopravou, lidé mohou pokračovat na frekventovanou asfaltovou trasu pro pěší, cyklisty, bruslaře a další návštěvníky, takzvanou Hradečnici. U lesního hřbitova je také parkoviště.

“V okolí parkoviště bylo odpadků asi nejvíce, podél Hradečnice toho bylo méně,” řekla ČTK Marešová.

Hradecké městské lesy mají rozlohu 3700 hektarů a slouží především jako zázemí pro rekreaci obyvatel stotisícového Hradce Králové. Ročně je navštíví skoro milion lidí. V hradeckých lesích mají k dispozici kromě sítě lesních stezek také vyasfaltované trasy.

Lidé se ještě nedávno kvůli opatřením proti šíření covidu-19 mohli pohybovat jen v katastru svého města či obce, pohyb obyvatel je v současnosti omezen na okres bydliště.

Letos se účast na celorepublikové akci očekává nižší než v předchozích letech, a to kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Hromadné akce se nemohou konat, jen individuální nebo rodinné. Epidemie poznamenala úklidovou kampaň také v roce 2020. Před rokem organizátoři z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko jarní hromadné úklidy republiky kvůli epidemické situaci a vyhlášenému nouzovému stavu odvolali.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist