https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-od-roku-2006-vysbirali-u-sazavy-376-tun-odpadku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci od roku 2006 vysbírali u Sázavy 376 tun odpadků

4.11.2019 00:18 | SÁZAVA (ČTK)
Tradiční akci Čistá řeka Sázava čeká v příštím roce již patnácté pokračování. Od prvního ročníku do letošního čištění břehů Sázavy a jejích přítoků se podařilo vysbírat asi 376 tun odpadků. / Ilustrační foto
Tradiční akci Čistá řeka Sázava čeká v příštím roce již patnácté pokračování. Od prvního ročníku do letošního čištění břehů Sázavy a jejích přítoků se podařilo vysbírat asi 376 tun odpadků. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tradiční akci Čistá řeka Sázava čeká v příštím roce již patnácté pokračování. Od prvního ročníku do letošního čištění břehů Sázavy a jejích přítoků se podařilo vysbírat asi 376 tun odpadků. Do úklidu se zapojilo zhruba 15.500 dobrovolníků, řekla Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.
 

Historie akce se začala psát v roce 2006, kdy zástupci Posázaví přemýšleli, co udělat s řekou zanesenou po povodních tunami odpadků. Tenkrát se Sázava uklízela 14 dní každý den od rána do večera, nyní už je podle Tůmové logistika mnohem dokonalejší a dobrovolníci pomáhají přírodě od odpadků dva, jinde tři dny, podle potřeby.

Zatímco v roce 2007 se do úklidu zapojilo 450 lidí, letos jich bylo 2565. "Dobrovolníků neubývá, naopak. Letos jsme si i trošku vybírali a udělali jsme stop stav," uvedla Tůmová.

Na každý úsek by se sice mohlo přibrat 100 lidí, ale už by tam podle ní neměli co dělat. "Jednak v řece odpadků ubývá a uklízí se dál od břehů a jednak jsme chtěli dát přednost místním, protože to je jejich řeka a jejich prostředí, tak ať se o to naučí starat," dodala Tůmová.

V režii Posázaví se uklízí úsek z Kácova do Pikovic, který měří téměř 90 kilometrů. Čistí se ale také řada přítoků, třeba Benešovský a Jevanský potok. Sesbíraný odpad se třídí. Pořadatelé chtějí minimalizovat i množství plastového odpadu, který dobrovolníci sami vyprodukují. Měli by proto používat odolnější rukavice a odpadky sbírat do pytlů z recyklovaných nebo kompostovatelných materiálů.

Příští ročník akce Čistá řeka Sázava je naplánován od 3. do 5. dubna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist