https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-uklidili-z-reky-sazavy-a-jejich-brehu-pres-15-tun-odpadku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci uklidili z řeky Sázavy a jejích břehů přes 15 tun odpadků

14.4.2024 22:57 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dobrovolníci od pátku do dneška odklidili z břehů Sázavy přes 15 tun odpadků. Do tradičního úklidu mezi Kácovem a Pikovicemi se letos zapojilo na 700 dobrovolníků. Kvůli loňským povodním bylo mezi odpadem i hodně drobnějšího odpadu na keřích, ale dobrovolníci museli uklidit i vyházený nábytek z chat. Letos byl 19. ročník akce Čistá řeka Sázava. V uplynulých 18 letech projektu se z přírody podařilo uklidit přes 400 tun odpadu a pomáhalo přes 16 000 lidí, informovala ČTK Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.
 

"Kvůli loňské velké vodě jsme se letos potýkali se spoustou malých odpadků – igelitových pytlíků, papírů, obalů od potravin i hygienických potřeb, které ulpěly na větvích keřů u vody. Museli jsme je pracně sundávat, mnohé byly vysoko nad našimi hlavami, takže dostat je do lodí nám trvalo déle," uvedla starostka Kácova Soňa Křenová (Za obec krásnější s podporou Starostů). Dobrovolníci, kteří pracovali na březích, letos museli překonávat například polámané nebo popadané stromy. "Navíc kvůli brzkému nástupu jara je už vegetace vzrostlá, takže třeba kopřivy místy sahaly až ke kolenům," doplnila starostka.

Organizátoři oceňují, že do úklidu se zapojují také děti dobrovolníků. "Navíc přibývají také partneři ze strany firem, které projekt vnímají jako příklad dobré praxe," uvedla ředitelka pořádající obecně prospěšné společnosti Posázaví Bohunka Zemanová. Lidé, kteří se nestihli zapojit nyní, mohou v přírodě sbírat vše, co do ní nepatří, kdykoli, připomínají organizátoři.

V prvních letech se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, nyní se čistí pod taktovkou více organizátorů napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Podobně v Česku dobrovolníci čistí i další řeky, například Berounku, Jizeru, Moravu, Ohře, Vltavu či Labe.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist