https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-uklizeli-jizerske-hory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci uklízeli Jizerské hory

23.10.2001 20:30 | LIBEREC (ČIA)
Celkem 185 pytlů o objemu 120 litrů naplnili dobrovolníci při víkendovém úklidu Jizerských hor. Dnes to po vyhodnocení dvoudenní akce uvedla Jitka Doubnerová ze Společnosti pro Jizerské hory, která úklid hor pořádá pravidelně po letní i zimní turistické sezoně.
 

Letošního podzimního úklidu se v rámci celosvětové akce Ukliďme si svět zúčastnil ve srovnání v loňským rokem dvojnásobný počet lidí. Úklidové trasy nebyly letos striktně určené. Dobrovolníci se vydali po svých oblíbených cestách a do míst, kde v minulosti nacházeli nejvíce odpadků

"Naplnili pytle především plastikovými lahvemi a plechovkami od konzerv. Skauti, děti s učiteli a rodiči a přátelé přírody nacházeli ale také předměty, které se do pytlů nevešly. Pneumatiky a disky ke sběrovým místům dokutáleli a dotáhli k nim i metry drátů. Horší to už bylo s těžkými kovovými kamny. Neporadili si ani s ledničkou, která patří do nebezpečného odpadu," řekla Doubnerová. Naplněné pytle odložili účastníci na přístupných místech u cest. Dnes je společně s předměty považovanými za nebezpečný odpad odvezla liberecká pobočka společnosti A.S.A.

Akci Ukliďme Jizerky zahájilo několik studentů z Jablonce nad Nisou na podzim 1998. V minulých letech ji financovaly zahraniční nadace. Od loňska organizuje Společnost pro Jizerské hory dvakrát ročně sběr odpadků již bez zahraničních grantů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist