https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnik-z-mikulcic-chysta-k-rocnimu-vyroci-knihu-o-tornadu-na-jizni-morave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolník z Mikulčic chystá k ročnímu výročí knihu o tornádu na jižní Moravě

31.3.2022 11:09 | BRNO (ČTK)
Podle něj je prvním důvodem knihy zaznamenat a uchovat dalším generacím, co se stalo. "Druhým důvodem je poskládat knihu, která bude sloužit jako poděkování lidem z celé republiky, všem zasahujícím složkám a dobrovolníkům za tu neuvěřitelnou pomoc a solidárnost," řekl Bartoník.
Podle něj je prvním důvodem knihy zaznamenat a uchovat dalším generacím, co se stalo. "Druhým důvodem je poskládat knihu, která bude sloužit jako poděkování lidem z celé republiky, všem zasahujícím složkám a dobrovolníkům za tu neuvěřitelnou pomoc a solidárnost," řekl Bartoník.
Foto | Martin Strachoň (Bazi) / Wikimedia Commons
Jakub Bartoník z Mikulčic na Hodonínsku chystá k ročnímu výročí knihu o tornádu, které loni v červnu zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko. Kniha zachytí sílu přírodního úkazu, napáchané škody i příběhy lidí, kterým tornádo změnilo život, uvedla Alice Šplíchalová z CBS Nakladatelství, které zajistí vydavatelské práce. Lidé z nakladatelství pomáhali v zasažených obcích jako dobrovolníci. Nejzasaženější byly Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a hodonínská část Pánov.
 

S nápadem na knihu přišel Bartoník, který byl koordinátorem dobrovolníků v jedné ze zasažených obcích v Mikulčicích. "Jsem člověk, který má rád historii. A vím, že pokud by historie nebyla zdokumentována, tak následující generace toho moc nezjistí," uvedl Bartoník. Podle něj je prvním důvodem knihy zaznamenat a uchovat dalším generacím, co se stalo. "Druhým důvodem je poskládat knihu, která bude sloužit jako poděkování lidem z celé republiky, všem zasahujícím složkám a dobrovolníkům za tu neuvěřitelnou pomoc a solidárnost," řekl Bartoník.

Zážitky místních, podnikatelů a dalších představí kniha společně s fotografiemi zasažených míst před tragickou událostí i po ní. Fotky může poskytnout i veřejnost, lze oslovit Bartoníka na emailu jakub@bartonik.cz. "Aby byla kniha kvalitní, vyšla s redaktorskou péčí a včas, spojil jsem se s CBS Nakladatelstvím, které zajistí všechny potřebné vydavatelské práce. Právě lidé z tohoto nakladatelství přijeli jako dobrovolníci pomáhat při odklízení. Tehdy jsem ještě netušil, že naše spolupráce nebude poslední," dodal Bartoník.

Pracovníky nakladatelství událost zasáhla. "Kromě finanční podpory jsme se zapojili i osobně a trochu vlastními silami přispěli k obnově okolí obce Lužice. Když nás pan Bartoník oslovil s myšlenkou knihy o tornádu, doslova nás to nadchlo. Čeká nás spousta práce," řekla šéfredaktorka CBS Nakladatelství Radka Srněnská.

Tornádo zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko loni poslední červnový čtvrtek. Bouře přinesla nezvykle velké kroupy a tornádo mělo rychlost kolem 300 kilometrů v hodině. Zemřelo šest lidí. Zničených bylo kolem 1200 domů, z nichž asi 200 muselo být strženo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist