https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dohoda-o-cistsi-produkci-existuje-uz-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dohoda o čistší produkci existuje už rok

19.5.2000 13:25 | PRAHA (EkoList)
Na dnešním slavnostním setkání k prvnímu výročí podpisu mezinárodní deklarace o čistší produkci vyhlásil ministr životního prostředí Miloš Kužvart Národní program čistší produkce (NPCP). Tento program, který schválila vláda usnesením č. 165 ze dne 9. 2. 2000, je podle ministra životního prostředí konkrétním krokem k naplňování závazků, spojených s podpisem deklarace.
 

Čistší produkce je strategie ochrany životního prostředí, která se zaměřuje na prevenci. Zaměřuje se nejen na omezování vzniku znečištění přímo u zdroje, ale také na vyšší využívání surovin a energií. Znečištění a ztráty, ke kterým nedochází, snižují náklady - není nutné znečištění odstraňovat a původně nevyužitý materiál se stává výrobkem. Proto by se preventivní opatření měla stát standardním přístupem k ochraně životního prostředí. Čistší produkce se tak stává i nástrojem udržitelného rozvoje.

Hlavní úloha státu při realizaci NPCP bude ve vytváření podmínek, za kterých bude pro podnikovou i veřejnou sféru možné a výhodné uplatňovat strategii čistší produkce prostřednictvím projektů a programů čistší produkce. Dle slov ministra Kužvarta mohou podniky a obce využívat řadu možností financování projektů čistší produkce, například z Programu čistší produkce Státního fondu životního prostředí.

Na setkání promluvili zástupci mezinárodních organizací, p. Surya Chandak, koordinátor programů čistší produkce Programu Spojených národů pro životní prostředí (UNEP) a p. Edward Clarence-Smith, koordinátor programů čistší produkce Organizace spojených národů pro průmyslový rozvoj (UNIDO). Kanadský velvyslanec v České republice Ronald Halpin ocenil způsob, jakým byly využity prostředky věnované kanadskou vládou na podporu regionálního projektu čistší produkce v Moravské Třebové. Tento projekt realizovalo České centrum čistší produkce v r. 1999.

Mezinárodní deklaraci o čistší produkci podepsali v loňském roce zástupci města Zlín, Škody Plzeň a Znovínu Znojmo. Letos vystoupili s prezentací výsledků nových opatření na ochranu životního prostředí, ke kterým se podpisem deklarace dobrovolně zavázali. K prvním třem signatářům se připojili zástupci dalších podniků, ve kterých byly realizovány projekty čistší produkce: MORA Moravia Olomouc, Provio Jaroměř, ZSt Brno, Drůbež Vejce, Mor. Budějovice. Podpis připojil i zástupce města Moravská Třebová.


reklama

 
Pavel Činčera

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist