https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dohoda-o-tranzite-nakladnych-vozidiel-cez-rakusko-uzavreta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dohoda o tranzite nákladných vozidiel cez Rakúsko uzavretá

27.11.2003 15:52 | BRATISLAVA (SITA)
Európsky parlament sa na utorňajšom zasadnutí dohodol s Radou EÚ na systéme ekobodov, čo je tranzitný systém pre nákladné vozidlá prevážajúce tovary cez Rakúsko. Dohodu silne podporovali rakúski zástupcami Európskeho parlamentu a rakúskej vlády, ktorí argumentovali, že by situácia inak viedla k neobmedzeným tranzitom nákladných vozidiel cez Rakúsko. Výsledkom by bolo značné poškodzovanie životného prostredia v rakúskych Alpách.
 

Hlavnými bodmi dohody sú zákaz tranzitu nákladných vozidiel najviac znečisťujúcich životné prostredie, neobmedzený tranzit pre „čistejšie“ nákladné autá, aplikácia dohody na celé územie Rakúska a stanovený počet tranzitných bodov, ktoré by mali byť udeľované pristupujúcim krajinám. Systém ekobodov funguje na základe každoročného udeľovania celkového počtu bodov krajinám, z ktorých nákladné automobily potrebujú prechádzať cez Rakúsko. Vždy, keď konkrétne nákladné vozidlo prechádza Rakúskom, potrebuje sa na základe množstva emisií oxidov dusíka preukázať určitým počtom bodov. Teda čím väčšmi autá znečisťujú životné prostredie, tým viac ekobodov musia na tranzit použiť. Na základe novej dohody budú vozidlá najviac znečisťujúce životné prostredie (tie, čo potrebujú 8 a viac bodov) v roku 2005 vylúčené z premávky. Okrem iných opatrení sa zavedú aj kvóty na staršie vozidlá a autá znečisťujúce životné prostredie zo skupiny 6, 7 alebo 8 bodov.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist