https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dokument-audiozaznam-rozhovoru-ministra-drobila-s-reditelem-sfzp-michalkem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dokument: Audiozáznam rozhovoru ministra Drobila s ředitelem SFŽP Michálkem

16.12.2010 08:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Poslechněte si nebo přečtěte přepis rozhovoru, který stál ministra životního prostředí Pavla Drobila funkci.
 

Mladá fronta Dnes v minulých dnech zveřejnila informace, které naznačují snahu ministra životního prostředí Pavla Drobila přimět ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby z fondu vyvedl peníze pro financování ODS a politické kariéry Pavla Drobila.

Doslovný přepis nahrávek rozhovoru Pavla Drobila a Libora Michálka je ke stažení ve formátu pdf na webu MfDnes. Audiozáznam je možné si poslechnout na tomto odkazu tamtéž (mp3).

MfDnes upozorňuje na klíčové pasáže na audionahrávce:

1. Pavel Drobil byl o jednání svého poradce Martina Knetiga informován a vyjadřoval mu plnou podporu. (na nahrávce čas 9:04)

"To, že jste si vzájemně s člověkem… já jsem vás absolutně přikryl, vaši politickou motivaci. Ale také jsem vám na začátku řekl, že tady v tomhletom případě, protože Martin Knetig je člověk, kterému já absolutně věřím, zejména pokud se týče finančního poradenství, a jako takového jsem si ho jako poradce najal, na základě jeho nominace. Pokud on mi oznámí, že vy jste spolu přestali komunikovat, nebo jste spolu diplomaticky řečeno rozvázali diplomatické styky, tak já na rovinu říkám… já to řeknu natvrdo, prostě: jakýkoli důvod, proč bych já měl politicky držet tuto nominaci, se začíná limitně blížit nule."

2. Když se Drobil dozvěděl o skrytých nahrávkách schůzek mezi Michálkem a Knetigem, rozčílilo ho to. (na nahrávce čas 26:38)

"Nemůžete fungovat bez toho, aniž byste si hráli na nahrávky. Pokud něco takového existuje, tak jim to musíte dát. A ujistit je, jste katolík, stejně jako já, křesťan, ujistit je, že jestli něco je, jestli tady něco bylo, tak že je to teď tady na tom stole, ta výpověď bude zničena a nic dalšího není. Bez toho žádné obnovení elementární důvěry mezi váma nastat nemůže. Cokoli si budete říkat, bude jenom pára nad hrncem. Bez toho prostě nenastane nic, to já vám říkám na rovinu. Jestli se před něčím bekujete, před mnou se nemusíte bekovat vůbec v ničem, na druhou stranu, já úplně natvrdo řeknu, že jestli vás budu chtít odvolat, tak vás odvolám, je to moje právo a hlavně moje politická odpovědnost. A je mi úplně jedno, jestli máte na někoho nějaké nahrávky nebo nemáte, to je mi absolutně fuk, protože to se mnou nemá absolutně nic společného. A v tomhle smyslu, (nesrozumitelně)...

Pokud máte něco, co dokazuje něco, co má nějakou trestněprávní odpovědnost, tak buď s tím zajděte na nejbližší policii, a nebo to zničte. V opačném případě to zničí vás. To říkám úplně otevřeně. Nevím, co máte nahraný, mně je to jedno prostě. Pokud se mně týče, ode mě nikdo jiný mandát než standardní řešení bohužel někdy nestandardních situací, tak jak to v politice bývá, tak neměl a nemá. Ale já mám-li mít důvěru v někoho, tak já bych si v životě nepořídil ničí nahrávku, v životě. Pro mě je to tak za hranou, že já bych radši rezignoval, pokud bych se dostal do té pozice, tak bych řekl: Sorry chlapci, ale u tohohle já už být nechci. Ale já si budu myslet, že je to zkrat, (nesrozumitelně), vy mně potvrdíte, že to byl zkrat. A v opačném případě, že mi to nepotvrdíte, tak pro mě varianta, že bych spolupracoval s někým (nesrozumitelně) kdo takhle zkratuje, je nepřijatelná. Já vám dám jednu věc na uvažování: Pro mě samozřejmě značka ideál je, že za mnou přijde pan Michálek, v pravé ruce bude mít ruku pana Fibingera, v levé ruce bude mít ruku pana Knetiga, nebo to vyměníte, to je úplně jedno, a přijdete mi oznámit, že toto je (méně srozumitelné: řešení, které mi v zájmu státního fondu životního prostředí mi garantuje to, že neuvidím nikdy v žádné poloze činnosti, které byste odváděli, z hlediska odborného žádný problém. To je první varianta, a varianta nejlepší. Varianta číslo dvě, která je fakt dobrá a pro mě akceptovatelná, a protože říkám, ani na vteřinu nezpochybňuji vaši odbornou erudici, varianta číslo dvě je, že mi půjdete dělat náměstka."

3. Drobil doporučil Michálkovi, ať nahrávky zničí. (na nahrávce čas 34:31)

"Já vám říkám, moje dobrá rada je, přineste mi to, zničte to a odpřísáhněte mi, že neexistuje nic jiného (...) Bez toho není možné, abyste splnil mou představu. Tu nejlepší pod číslem jedna."


reklama

 
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist