https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dokument-o-nejohrozenejsich-zviratech-planety-vznikl-i-diky-zoo-ve-dvore-kralove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dokument o nejohroženějších zvířatech planety vznikl i díky zoo ve Dvoře Králové

6.5.2017 05:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Režisérka filmu The Last Animals Kate Brooksová se samicí Nabiré, posledním nosorožcem severním bílým v Evropě, v ZOO Dvůr Králové před tím, než Nabiré v roce 2015 uhynula.
Režisérka filmu The Last Animals Kate Brooksová se samicí Nabiré, posledním nosorožcem severním bílým v Evropě, v ZOO Dvůr Králové před tím, než Nabiré v roce 2015 uhynula.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Kate Brooksová / The Last Animals
Ve čtvrtek 4. května proběhla v Torontu mezinárodní premiéra nového dokumentárního filmu režisérky Kate Brooksová The Last Animals (Poslední zvířata). Snímek, který vznikl ve spolupráci s dvorskou zoo, zachycuje vybíjení velkých afrických savců, jako jsou nosorožci a sloni, a snahy o jejich záchranu. Součástí filmu je i příběh posledních severních bílých nosorožců, kteří patří ZOO Dvůr Králové.
 

Po tři roky Kate Brooksová, uznávaná fotografka a režisérka, společně se svým týmem sledovala osudy zvířat, která jsou kvůli lidem ohrožena vyhynutím. Její práce se soustředila i na severní bílé nosorožce, jichž na světě zbývají už jen poslední tři jedinci. Příčinou jejich mimořádně kritické situace je nelegální obchod s nosorožčí rohovinou.

„Během natáčení jsem hodně cestovala a měla tak možnost poznat řadu zapálených ochranářů, vědců a aktivistů, kteří pomáhají ohroženým zvířatům. Poznala jsem i často opomíjené rangery v rezervacích, kteří každý den riskují své životy pro ochranu zvířat před pytláky. Mým největším přáním je, aby snímek pomohl omezit nelegální obchod s ohroženými druhy a dostal jejich tíživou situaci do povědomí lidí,“ říká režisérka Kate Brooksová.

Severní bílí nosorožci se svými ozbrojenými strážci v Keni.
Severní bílí nosorožci se svými ozbrojenými strážci v Keni.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Kate Brooksová / The Last Animals

V době zahájení prací na filmu The Last Animals bylo na světě ještě sedm severních bílých nosorožců. V současné době zbývají v keňské Ol Pejetě poslední tři zvířata, která sem v roce 2009 převezla dvorská zoo v naději, že v přirozenějších podmínkách bude jejich reprodukce probíhat rychleji.

„Jsem rád, že díky tomuto filmu se o příběhu severních bílých nosorožců dozvědí zase další lidé. V současné době jsou tato zvířata nejohroženějšími savci na planetě, kterým můžeme pomoct přežít už jen pomocí technik umělé reprodukce. Na tom naše zoo dlouhodobě spolupracuje s experty z celého světa, je to ale proces časově i finančně velmi náročný,“ říká vedoucí zahraničních projektů ZOO Dvůr Králové Jan Stejskal.

„Bylo by skvělé, pokud bychom smutný osud severních bílých nosorožců dokázali přijmout jako varování a nedopustili, aby další divoká zvířata žijící ve volné přírodě vyhynula kvůli lidské marnotratnosti a sobectví,“ doplňuje Jan Stejskal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist