https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dolni-vestonice-chteji-na-sanaci-svahu-167-mil-stat-pocita-s-50
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dolní Věstonice chtějí na sanaci svahu 167 mil, stát počítá s 50

25.8.2016 08:26 | DOLNÍ VĚSTONICE (ČTK)
Na úpravy sesutého svahu blokujícího dva roky silnici u Dolních Věstonic na Břeclavsku žádá obec od státu 167 milionů korun. Vláda ale již dříve přislíbila na sanaci jen 50 milionů a ministerstvo životního prostředí (MŽP) označilo projekt úprav svahu za předimenzovaný. Podle ministerstva nejsou některé práce nutné a je již možné silnici otevřít v kyvadlovém provozu. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) ČTK sdělil, že odhad nákladů stoupl, když obec odhalila v dotčeném území další nestability.
 

Sesuvy půdy postihly jižní Moravu po deštích v roce 2014. Odborníci tehdy odhadli náklady na sanaci svahu u Věstonic na 50 až 60 milionů. Krátce poté vláda schválila, že pošle na likvidaci všech škod po sesuvech 78 milionů, a to 50 milionů od MŽP a zbytek od ministerstva pro místní rozvoj či z evropských fondů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) letos v květnu uvedl, že konkrétně na věstonický svah dá vláda 50 milionů.

Dolní Věstonice ale letos v březnu požádaly na úpravy sesutého svahu více než trojnásobek částky, kterou MŽP na likvidaci všech škod schválila vláda. Podle ministerstva vychází žádost Věstonic z chybného projektu, který navrhuje neúčelná opatření. MŽP v tiskové zprávě uvádí, že obec na chyby několikrát upozornilo a v červnu poslalo obci jiný návrh úprav svahu, který ale Dolní Věstonice nepřijaly.

Náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová uvedla, že jednou z příčin sesuvu byla podle posudku státní České geologické služby i obcízanedbaná údržba propustků odvádějících déšť.

Podle geologické služby je již přitom možné na silnici bezpečně zavést kyvadlový provoz. MŽP se v tiskové zprávě podivuje, že Jihomoravský kraj chce v září schvalovat dotaci 20 milionů na zprovoznění silnice podle zmiňovaného dražšího projektu. Tvrdí, že obec a hejtman nerespektují odborné podklady ani vládní Strategii obnovy částí území Jihomoravského kraje, v níž podle Peštové kraj sám vyčíslil škody na desítky milionů.

Podle hejtmana Haška sice byl původní odhad nákladů na sanaci 50 milionů, ale během dalšího roku a půl zjistila obec další nestability v dotčeném území. "Podle sdělení obce je potvrdila i ČGS. Otázka správnosti projektu a navržených sanačních opatření je otázkou pro odborníky s příslušnou autorizací," sdělil ČTK Hašek.

Podle něj MŽP způsobilo minimálně roční zdržení sanace tím, že program vypsalo opožděně. Ministerstvo jakékoli zadržování peněz popírá. "Nadále platí, že ministerstvo je stále připraveno okamžitě uvolnit připravené peníze. Ovšem za podmínky, že obec podá žádost přepracovanou v souladu s hodnotící zprávou ČGS a tedy dle pravidel programu," sdělila Peštová.

Ministerstvo chce údajně neodůvodněný rozsah prací v projektu řešit právně. Poslalo krajskému úřadu podnět k přezkumu rozhodnutí obce s rozšířenou působností Mikulov, která Dolním Věstonicím uložila sanaci podle zmiňovaného projektu. Hejtman chystá kvůli silnici na 6. září společné jednání s premiérem a starosty Věstonic a Strachotína.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist