https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/domaci-drubezari-mohou-nadale-exportovat-do-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Domácí drůbežáři mohou nadále exportovat do EU

29.10.2001 20:27 | PRAHA (ČIA)
Žádný z domácích drůbežářských závodů, které byly v minulých dnech kontrolovány inspektory z Evropské unie, nepřišel o možnost exportovat do EU a certifikace těchto i ostatních provozů Státní veterinární správou ČR (SVS) nebyla zpochybněna. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
 

Inspekce EU podle Dubna opětně doporučila uplatnit v ČR jednotný kontrolní systém tak, aby byl metodický pokyn SVS rozpracován na podmínky jednotlivých konkrétních závodů. "Důležité je i nadále usilovat o co nejdokonalejší schopnost dosledovat zvířata v případě nálezu závady až do původního chovu. V případě zjištění jakékoli závady ji zdokumentovat, analyzovat, komentovat a s dotyčným subjektem projednat. Toto jsou zásady, na které podle Josefa Holejšovského, ústředního ředitele SVS v poslední době veterinární správa klade velký důraz. Jedině to, co je doložené a dokladovatelné, je i kontrolovatelné," zdůraznil Duben.

Z diskuse na závěr inspekčního týdne podle Dubna vyplynulo, že v EU se potýkají s absolutně stejnými problémy jako my. "Jako potenciálně nebezpečný vnímají například drůbeží separát, proto je možné s ním obchodovat jedině za podmínky, že je tepelně opracovaný. Při péči o welfare považují stejně jako my za nejproblematičtější okamžiky nakládky, přepravy, vykládky a usmrcování zvířat. Zajímavé jsou zkušenosti při mytí technologických zařízení, EU doporučuje používat tlakovou vodu jen v první fázi, ne na poslední umytí podlahy, neboť již umyté části jsou aerosolem opět kontaminovány," konstatoval Duben.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist