https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/domacnosti-v-plzenskem-kraji-spotrebovaly-denne-mene-vody-nez-je-prumer-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Domácnosti v Plzeňském kraji spotřebovaly denně méně vody, než je průměr ČR

22.7.2022 01:23 (ČTK)
Domácnosti v Plzeňském kraji spotřebovaly denně v průměru 88,4 litru fakturované vody na osobu. Proti průměru ČR to bylo o 4,8 litru méně, vyšší spotřeba domácností než v Plzeňském kraji je v sedmi regionech, nižší v šesti. Cena vody bez DPH vrostla za pět let o více než pětinu. Region patří kvůli velké rozloze a náročnému terénu ke krajům s nižším podílem obyvatel zásobovaných vodovody. Mírně vzrostl počet čistíren vod a jejich kapacita, snížily se ztráty vody v potrubí. Informace dnes zveřejnila krajská správa Českého statistického úřadu v Plzni.
 

"Specifické množství fakturované vody v kraji činilo celkem za domácnosti, průmysl a ostatní spotřebitele 133 litrů na osobu a den. V domácnostech to bylo v průměru na osobu 88,4 litru, tedy 66,5 procenta fakturované vody celkem," uvedl ředitel ČSÚ v Plzni Miloslav Chlad. Nejvíce vody využívali Pražané, a to 120 l/osobu/den a nejméně lidé ze Zlínského kraje - 80,9 litru.

Objem vyrobené vody činil loni v kraji 30,2 milionu metrů krychlových, za pět let tak její výroba klesla o 4,6 pct. Region se podílel na produkci v celé ČR 5,2 procenta, což byl sedmý podíl mezi kraji. Fakturovaná voda pitná tvořila 82,4 pct a její objem se snížil o 0,7 pct na 24,86 milionu metrů krychlových. V porovnání s rokem 2017 vzrostl roční objem pitné vody dodané domácnostem o 3,8 procenta na loňských 16,5 milionu metrů krychlových. Pitná voda fakturovaná ostatním odběratelům dosáhla 8,3 milionu metrů krychlových a za pět let se její spotřeba snížila o 8,4 pct.

Cena vody bez DPH vzrostla v Plzeňském kraji od roku 2017 o 21 procent na loňských 46,10 Kč/m3, což bylo třetí nejvyšší zdražení po Praze a Jihomoravském kraji. V ČR dosáhla v roce 2021 cena za vodu 43,80 Kč/m3, za pět let o 18 procent víc. Nejnižší cena byla loni v Olomouckém kraji (37,10 Kč/m3) a nejvyšší v Praze (49,90 Kč/m3). V Plzeňském kraji byla loni pátá nejvyšší.

Cena stočného bez DPH činila loni 33,20 Kč/m3. Byla sice až dvanáctá mezi kraji, ale druhá nejrychleji rostoucí po Praze, když se za pět let zvýšila o 23 procent. Stále je ale o 5,30 Kč/m3 nižší než průměr ČR; nejvyšší stočné je na Liberecku, nejnižší na Vysočině.

Plzeňský kraj měl loni druhý nejnižší podíl obyvatel zásobovaných vodou z vodovodů (88,7 pct), o 7,3 procentního bodu méně než průměr ČR. Délka vodovodní sítě v kraji se za pět let zvýšila o 0,4 procenta na 4499 km.

Podíl obyvatel v domech napojených na kanalizaci činil loni v kraji 88,4 procenta, šesté místo v ČR. Proti průměru ČR byl podíl o jeden procentní bod vyšší. Kanalizaci s čistírnou odpadních vod využívalo 95 procent obyvatel, což byl devátý podíl mezi kraji. Loňská délka kanalizační sítě, 3264 km, se za pět let zvýšila o 52 km, tedy o 1,6 procenta. V ČR se prodloužila o 2063 km, tedy o 4,3 pct. Počet čistíren v regionu vzrostl za pět let o 15 na loňských 215. Jejich kapacita se zvýšila o 1,7 procenta na 175.000 m3/den. V celé ČR se od roku 2017 zvýšil jejich počet o 9,5 pct a kapacita o 10,4 pct.

Podíl ztráty vody v potrubní se v Plzeňském kraji za pět let snížil z 18,4 na loňských 15,8 pct, což znamenalo páté místo mezi kraji republiky, kde dosahovala průměrná ztráta vody v potrubí 14,9 procenta.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist