https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/domacnosti-zaplati-od-ledna-za-elektrinu-o-43-procenta-vice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Domácnosti zaplatí od ledna za elektřinu o 4,3 procenta více

29.11.2004 12:54 | PRAHA (ČIA)
V průměru o 4,3 procenta zdraží od ledna ceny elektřiny pro domácnosti. S výjimkou jižních Čech dojde k nárůstu cen ve všech regionech republiky. "Zvýšení se skládá z nárůstu cen silové elektřiny o 6,8 procenta a regulovaných činností, což je distribuce a příspěvky na obnovitelné a kogenerační zdroje, o 2,5 procenta," uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt.
 

Vzhledem ke sloučení Jihočeské energetiky a Jihomoravské energetiky ERÚ od ledna sjednotil ceny elektřiny pro domácnosti v obou regionech. Zákazníci nástupnické společnosti E.ON Energie v jižních Čechách se dočkají zlevnění o 5,8 procenta, na jihu Moravy ceny naopak o 7,6 procenta vzrostou. Západočeská energetika může zdražit o 2,1 procenta a Pražská energetika o 4,3 procenta. Ostatní společnosti mohou zdražit o 4,9 až 5,0 procenta.

Podle propočtů ERÚ se na ceně elektřiny pro domácnosti z 44 procent podílejí ceny silové elektřiny, z 47 procent náklady na distribuci a z 1,7 procenta náklady na výkup elektřiny z obnovitelných a kogeneračních zdrojů. "Roční náklady průměrné domácnosti se v příštím roce zvýší meziročně o 350 korun," dodal Fiřt.

Ceny elektřiny pro chráněné zákazníky určuje ERÚ jednou ročně. Od ledna 2005 náleží mezi chráněné zákazníky pouze domácnosti, ceny pro ostatní odběratele určuje trh. Naposledy ERÚ měnil ceny pro domácnosti od ledna 2004, kdy v průměru došlo k nárůstu o 3,8 procenta.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist