https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/domazlice-otevrely-10kilometrovou-naucnou-stezku-kolem-rybniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Domažlice otevřely 10kilometrovou naučnou stezku kolem rybníků

19.9.2016 13:13 | DOMAŽLICE (ČTK)
Jde o jednu ze čtyř lokalit v ČR, kde se vyskytuje kriticky ohrožený rak kamenáč, a jediné místo, kde žije s rakem říčním
Jde o jednu ze čtyř lokalit v ČR, kde se vyskytuje kriticky ohrožený rak kamenáč, a jediné místo, kde žije s rakem říčním
Foto | Markéta Vytisková / Wikimedia Commons
Domažlice otevřely desetikilometrovou naučnou stezku V Zelenovském údolí podél rybníků. Podobná vzdělávací trasa jedenáctitisícovému městu chyběla. Je na ní 12 zastavení, tedy interaktivních tabulí, tematicky věnovaných flóře, fauně a rybníkům přírodního parku Zelenov. Dále jsou tam lavičky, altány, stojany na kola a díky speciálním mobilním aplikacím si lze pustit zvuky zvířat, řekla ČTK vedoucí infocentra Jana Jankovcová.
 

Stezka začíná u cyklostezky na Havlovice a pokračuje na Zelenov kolem vrcholu Dmout, který je se 603 metry nejvyšším vrcholem převážně lesnatého přírodního parku Zelenov. Na toku Zubřiny leží rybníky Zelenovský, Radošovský a Strakovský. Jde o jednu ze čtyř lokalit v ČR, kde se vyskytuje kriticky ohrožený rak kamenáč, a jediné místo, kde žije s rakem říčním. Turisté budou také poznávat ptáky, houby, lesní zvěř, dřeviny, ryby a květenu.

Stezku vybudovaly městské lesy, které oblast využívají i pro lesní pedagogiku. V okolí Domažlic taková trasa zatím chyběla. Podle Jankovcové vhodně doplňuje Dům přírody Českého lesa v Klenčí, otevřený loni.

Kolem Domažlic je ještě 20kilometrový tematický okruh Chodský květ, který seznamuje návštěvníky s historií a kulturou Chodska. Zahrnuje i cyklotrasy včetně dětských. U Domažlic je přírodní sochařská galerie podél stezky na vrch Baldov, kde byl loni odhalen pomník ve tvaru kalicha na památku bitvy u Domažlic.

Domažlické městské lesy obhospodařují přes 3770 hektarů lesů a 20 rybníků o výměře přes 31 hektarů.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist