https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dopravci-predali-vlade-sve-pozadavky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dopravci předali vládě své požadavky

22.9.2000 16:00 | PRAHA (ČIA)
Celkem šest tématických okruhů pro jednání o tom, jak řešit situaci kolem dramatického nárůstu cen pohonných hmot v posledních týdnech předali na Úřad vlády zástupci jednotlivých sdružení autodopravců. ČIA to potvrdil mluvčí největšího sdružení ČESMAD Martin Felix. Podle jeho slov se však dopravci nedokázali domluvit na přesném znění svých požadavků pokud jde o jednotlivá témata, proto tato upřesnění podalo každé zvlášť.
 

Jak dále Felix uvedl, autodopravci chtějí s vládou jednat zejména o regulaci cen pohonných hmot, snížení daňového zatížení dopravců, podpoře ekologických vozidel, řešení problematiky cen v silniční dopravě, uplatnění institutu krizového stavu v silniční dopravě, tedy nezvyšování počtu subjektů v odvětví, a zavedení tzv. profesní nafty pro silniční dopravce, to znamená vracení části spotřební daně dopravcům. Není ale žádným tajemstvím, že jednotlivé organizace se v konkrétních požadavcích liší. Již několikrát to zaskřípalo například mezi sdružením ČESMAD a Sdružením autodopravců Čech a Moravy (SAČM). Konkrétně SAČM v čele s Bedřichem Dandou požaduje do 14 dnů snížení cen pohonných hmot o desetinu nebo zavedení cenového moratoria, v příštích dvou letech pak například zrušení platby silniční daně pro vozidla platící tuto daň v zahraničí, zrušení platby dálničních poplatků pro vozy platící silniční daň nebo snížení DPH u vnitrostátní přepravy z 22 na pět procent. Česmad upřesní své požadavky později. Vládní mluvčí Libor Rouček slíbil autodopravcům, že Úřad vlády předá jejich návrhy ministerstvu dopravy a spojů, které by mělo spolu se zástupci ministerstva financí a dopravců vytvořit expertní skupinu pro řešení napjaté situace. Dopravci očekávají vyřešení situace do konce září, jinak se sejdou krizové štáby jednotlivých svazů a lze očekávat nějaké protestní akce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist