https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dopravci-zablokovali-hranicni-prechod-v-rumburku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dopravci zablokovali hraniční přechod v Rumburku

11.6.2002 11:08 | RUMBURK (ČIA)
Na protest proti placení poplatků za průjezd kamionů z odstavného parkoviště na hraniční přechod Rumburk - Neugersdorf zablokovali dnes hraniční přechod zhruba v devět hodin ráno automobiloví přepravci. Protestní akci organizuje sdružení Česmad Bohemia. Řidiči kamionů na základě nařízení radnice v Rumburku platí za průjezd z parkoviště do celní zóny 100 korun a za delší stání na parkovišti 200 korun.
 

Mluvčí Česmadu Martin Felix uvedený postup města Rumburk považuje za nehorázný a nepřijatelný pro spediční firmy. Proti vybírání poplatků protestují i orgány celní správy. Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček dnes ČIA řekl, že město si za svým nařízením stojí a hodlá poplatky vybírat i nadále. Od hraničního přechodu se během dnešního dopoledne vytvořila několikakilometrová fronta kamionů. Starosta Rumburku argumentuje, že dosavadní jednání města s orgány celní správy, ministerstvem dopravy a ministerstvem financí byla neúspěšná. Uvedené státní instituce odmítaly nést náklady a zodpovědnost za provoz kamionové dopravy na městských komunikacích a zřízeném obchvatu. Obrovský nárůst kamionové dopravy se podle Sykáčka v Rumburku velice negativně projevil na stavu životního prostředí, došlo k narušení statiky mnohých budov ve městě. Vyústěním neúnosné situace bylo vybudování obchvatu města.

Nařízení města Rumburk vymezuje místní komunikace pro účely organizování dopravy na území města za cenu sjednanou v souladu s cenovými předpisy. Nařízení bylo vydáno v souladu s platnou legislativou a nikdo z kompetentních orgánů zatím neshledal důvody k pozastavení nebo zrušení nařízení.

Město Rumburk podle svého starosty nikdy nedalo souhlas ke stanovení celního prostoru, což vyžaduje zákon. Přesto Celní úřad v Jiříkově zhruba před rokem ve správním řízení celní prostor stanovil s platností od 1. července 2002. Město Rumburk o tom bylo informováno až 31. května 2002. Rumburští radní a zastupitelé proto považují uvedené rozhodnutí celního orgánu za neplatné. Starosta města odmítá spekulace a obvinění o vybírání jakéhosi mýtného a tvrzení přepravců, že město získává vybíráním poplatků do své pokladny stamiliony. "Provozování odstavného parkoviště v Rumburku-Horním Jindřichově je pro město z dlouhodobého hlediska ztrátovou záležitostí," tvrdí Sykáček.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist