https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dopravni-infrastrukturu-mohou-financovat-zahranicni-zdroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dopravní infrastrukturu mohou financovat zahraniční zdroje

5.9.2000 15:20 | JIHLAVA (ČIA)
V zahraničí existují téměř neomezené prostředky, které by se mohly podílet na financování rozvoje dopravní infrastruktury v České republice. Důvody, proč zatím nelze tyto prostředky použít, je nutné hledat především v chybějící legislativě, zejména pak v neexistenci zákona o koncesích. Na konferenci o dopravní a telekomunikační infrastruktuře v Jihlavě to řekl ministr dopravy a spojů Jaromír Schling.
 

Podle jeho slov je chybou rovněž to, že se v minulosti nepočítalo se zapojením zahraničních investorů do budování české dopravní infrastruktury. "Nejsou proto ani řešeny takové základní věci, jako například to, jak by tento investor mohl dostat své vložené peníze zpět," říká Schling. Jednou možností by bylo vybírání mýtného na takto postavených úsecích silnic či jiných komunikacích, druhou pak daňové úlevy pro zahraničního investora a třetí udělení exkluzivity pro využívání pozemků podél pronajaté komunikace.

Schling při této příležitosti připomněl, že o dostavbu dálnice D 47 se zajímá jistá izraelská firma. Zahraniční investor by mohl pomoci financovat podle ministra rovněž například rychlodráhu na pražské ruzyňské letiště s výhledovým spojením až do Kladna.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist