https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dostavbu-dalnice-d8-ohrozuje-vyskyt-chraneneho-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dostavbu dálnice D8 ohrožuje výskyt chráněného stromu

5.12.2001 10:53 | LOVOSICE (ČIA)
Plánovaný termín dostavby dálnice D8 z Prahy na česko-německou hranici přes chráněnou krajinnou oblast České středohoří do roku 2005 ohrožuje výskyt chráněného stromu jeřábu českého. Navíc další nedostatky, které by rovněž oddálily pokračování výstavby dálnice, ještě může zjistit stavební úřad v Lovosicích v rámci probíhajícího stavebního řízení. Ekologická organizace Děti Země (DZ) tak na základě podkladů od Ředitelství silnic a dálnic České republiky odhadují, že reálná doba dokončení dálnice se blíží roku 2010. ČIA to dnes řekl Miroslav Patrik z dopravní sekce DZ.
 

"V současné době je téměř jisté, že na řešení střetu dálnice s chráněným jeřábem českým bude muset ministerstvo životního prostředí udělit výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny," zdůraznil Patrik. Správní řízení povede opět odbor ochrany přírody, který již pět let řešil udělení výjimky na umístění trasy dálnice v chráněné oblasti.

Podle názoru DZ se tak postupně naplňují jejich několikaleté námitky, že prosazení dálnice D 8 bez dlouhého tunelu na území CHKO České středohoří bylo hazardní. Proto ve svých připomínkách ke stavebnímu řízení připomněly svou kompromisní trasu s tunelem délky 3,35 kilometru, která výskyt jeřábu českého v okolí lomu Prackovice neohrožuje. "Při udělování výjimky budeme opět požadovat výstavbu tunelu," předpokládá další postup Dětí Země Patrik.

Podle Pavla Douchy z Ekologického právního servisu lze předpokládat, že spor o trasu dálnice D 8 v CHKO bude řešit Vrchní soud, na který jsou Děti Země a další ekologická sdružení odhodlány se obrátit soudní žalobou.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist