https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dotacni-program-ministerstva-zemedelstvi-test-byl-odlozen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dotační program ministerstva zemědělství Test byl odložen

13.7.2001 15:09 | PRAHA (ČIA)
Schválení dotačního programu ministerstva zemědělství Test, který měl do zemědělství přinést zdroje v objemu 60 milionů korun, dnes na návrh lidoveckého poslance Jana Grůzy odložil parlament. V rozhovoru pro ČIA to uvedl místopředseda zemědělského výboru parlamentu Jaroslav Pešán s tím, že pravicoví poslanci byli původně připraveni hlasovat o úplném zamítnutí návrhu.
 

Test zahrnuje tři podpory: Podporu investic ke zlepšení chovu hospodářských zvířat ke zvýšení hygienické úrovně v chovu skotu a prasat, zejména prasnic, podporu rekonstrukcí a výstavby skladovacích kapacit pro vedlejší produkty živočišné výroby a podporu zavádění jednotné klasifikace jatečně opracovaných těl SEUROP. Podle Pešána ale tento program vytváří na trhu nerovné podnikatelské podmínky, neboť směruje dotační prostředky subjektům, kteří do příslušných chovatelských standardů neinvestovali, ačkoli tyto standardy jsou již zakotvené v současné tuzemské legislativě. "Řada zodpovědných subjektů tyto standardy splňuje, a já cítím jako nespravedlnost, že tato finanční injekce bude pomáhat těm, kteří neinvestovali," zdůraznil Pešán.

Podle něj byla navíc porušena procedura předložení zmíněného návrhu, neboť program se odvolává na zákon 252 o zemědělství, podle kterého se ale v parlamentu schvalují takové programy v rámci státního rozpočtu. Program odmítají i někteří zemědělci, například Asociace soukromého zemědělství ČR. Společným jmenovatelem obav je mimo jiné i to, že nevelká částka 60 milionů je připravena pro několik podniků z řad agrární lobby blízké ministru zemědělství Janu Fenclovi.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist