https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dotacni-program-zelena-usporam-bude-mit-modrou-obdobu-pro-sucho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dotační program Zelená úsporám bude mít modrou obdobu pro sucho

12.1.2016 14:26 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo také vidí příležitost v projektech, které se zaměří na retenci vody v krajině, podzemní i nadzemní nádrže, aby srážková voda neodtekla
Ministerstvo také vidí příležitost v projektech, které se zaměří na retenci vody v krajině, podzemní i nadzemní nádrže, aby srážková voda neodtekla
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chystá nový dotační program, který zatím pracovně nazývá Modrá úsporám. Zaměří se na projekty proti suchu a plýtvání s pitnou vodou. Program má být obdobou Zelené úsporám, známého dotačního programu na energetické úspory. V jeho "modré sestře" budou zatím "jen stamilionové" částky, výzvy by mohly být vypsány již ve druhé polovině letošního roku, řekl v rozhovoru s ČTK ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
 

MŽP již plánuje v únoru vypsat pilotní projekt Chytrá obec, podle zkušeností s ním pak připraví Modrou úsporám. Projekt Chytrá obec má přispět k udržení vody v krajině, například v kombinaci s menšími čistírnami odpadních vod. Z národních peněz na něj půjde pro obce a města, která přijdou s inovativním systémem na udržení vody, kolem 50 milionů korun.

"V Zelené úsporám se bavíme o 20 miliardách korun, tady (v Modré) zatím jen o stovkách milionů. Ty jsme schopni zafinancovat ze Státního fondu životní prostředí," uvedl ministr. Aby měla Modrá úsporám větší efekt, musela by se podle něj dostat k miliardovým částkám. Budoucnost financování programu prý ukáže zájem veřejnosti a obcí.

Éra "vodního blahobytu" podle Brabce v České republice skončila, pokračující sucho může mít velké dopady na lesnictví, zemědělství i na průmysl. Meteorologové již uvedli, že loňský rok se v pražském Klementinu zapsal jako nejteplejší v historii této stanice. Počasí se zde nepřetržitě sleduje od roku 1775.

Sucho budou řešit i evropské fondy. U Operačního programu Životní prostředí půjde na zadržení vody v krajině do roku 2020 osm miliard korun, další peníze přidá resort zemědělství
Sucho budou řešit i evropské fondy. U Operačního programu Životní prostředí půjde na zadržení vody v krajině do roku 2020 osm miliard korun, další peníze přidá resort zemědělství
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Multimediální knihovna Evropské komise / Multimediální knihovna Evropské komise

"Dopady socioekonomického sucha, které teoreticky může letos nastat, budou dramatičtější. Podívejte se, v jakém stavu jsou mělké zvodně - ve stádiu kritického sucha. Pokud je nepodpoří tající sněhová pokrývka, tak se můžeme reálně dostat do situace, že stovky obcí budou mít vyschlé studně a ty jsou tam jediným zdrojem vody," upozornil Brabec.

Sucho budou řešit i evropské fondy. U Operačního programu Životní prostředí půjde na zadržení vody v krajině do roku 2020 osm miliard korun, další peníze přidá resort zemědělství. Výhodou v této situaci podle Brabce je, že celá řada projektů je využitelná pro povodně i sucho - jednou zadrží vodu, podruhé pomůže proti suchu. MŽP přitom preferuje přírodě blízká opatření, jako poldry, nivy, obnovy mokřadů nebo rybníků.

Ministr také vidí příležitost v projektech, které se zaměří na retenci vody v krajině, podzemní i nadzemní nádrže, aby srážková voda neodtekla. Také dotace z Modré úsporám zacílí na obce i města, aby omezily plýtvání s pitnou vodou a efektivně zadržovaly vodu splaškovou.

"Víme, že dnes existují firmy, jsou to někteří developeři, kteří začínají přicházet s inovativními projekty na využití šedé vody. To je také velké téma," uvedl Brabec s tím, že některé developerské projekty u novostaveb s rozvody šedé vody čili splaškové odpadní vody počítají. "Je to velmi zajímavá oblast, nicméně je stavebně komplikované, aby se to rozšiřovalo ve stávajících stavbách. Znamenalo by to poměrně velké úpravy," poznamenal Brabec.

Česko se musí na sucho připravit také legislativně. MŽP s resortem zemědělství chystají pravidla s určením kompetencí, jak by se obce, města a zejména kraje měly chovat, pokud by akutní nedostatek vody nastal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Mrázová a Jan Drahorád
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist