https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dotcene-obce-budou-znat-trasy-transportu-jaderneho-paliva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dotčené obce budou znát trasy transportu jaderného paliva

19.6.2001 19:51 | PARDUBICE (ČIA)
Veškeré lokality, kudy by mohl v budoucnu projíždět vlak s palivem pro jadernou elektrárnu Temelín (JETE), vytipuje Bezpečnostní rada Pardubického kraje (Pk) společně s Obchodně provozním ředitelstvím Českých drah. Všechny starosty dotčených obcí pak obešle s touto informací pardubický hejtman Roman Línek. ČIA o tom informovala Vendula Vávrová z tiskového oddělení Pk.
 

"Přes území Pardubického kraje byl 22. dubna přepravován náklad s jaderným palivem pro elektrárnu Temelín. Trasa přepravy jaderného paliva podléhala režimu utajení. O jejím průběhu byl informován pouze úzký okruh určených osob," uvedla Vávrová. Jak dále informovala, transport se uskutečnil podle mezinárodně platných přísných bezpečnostních standardů Mezinárodní agentury pro atomovou energii .

Na území kraje 22. dubna vjela souprava v 7.15 hodin a v pořádku jej opustila v 10.30 hodin. "Hejtman vzápětí oslovil předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou a požádal jí o odborný posudek. Drábová informovala hejtmana o tom, že šlo o proces naprosto bezpečný," dodala Vávrová. K záležitosti se dále vyjádřil tajemník Bezpečnostní rady Pk Aleš Božatovský s tím, že v současné době je vedeno jednání s Českými drahami o sdělení možných variant určených železničních tratí pro případnou přepravu jaderného paliva. Dále dodal, že časy případných konkrétních přejezdů jsou ale v režimu utajení, a tak je nikdy nebude možné předem publikovat.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist