https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dovozu-hoveziho-masa-do-ruska-uz-nic-nebrani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dovozu hovězího masa do Ruska už nic nebrání

22.4.2001 13:21 | MOSKVA/PRAHA (ČIA)
Ruská federace (RF) zrušila zákaz dovozu hovězího masa ze států východní Evropy, který zavedla v březnu kvůli epidemii slintavky a kulhavky v zemích Evropské unie. Oznámila to agentura Interfax s odkazem na vyjádření státního tajemníka ministerstva zemědělství RF Sergeje Dankverta. Padla tak poslední překážka možného vývozu hovězího masa z České republiky do Ruska. Veterinární úřad RF povolí podle Dankverta import z ČR, Polska, Maďarska, Rumunska a tří pobaltských států.
 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl již 12. dubna upozornil, že poptávka na ruské straně po hovězím činí 30 až 40 tisíc tun, přičemž aktuální přebytek hovězího na domácím trhu se pohybuje mezi šesti až deseti tisíci tunami. "Financování je projednáno, záruky jsou vykonstruovány, cesta je nastavena, zůstává poslední záležitost, a to stanovení výše dotace podpory tohoto exportu," konstatoval ministr. Ta by se měla pohybovat mezi deseti až patnácti korunami na kilogram.

S dotační podporou státu bylo podle ministra od počátku letošního roku k 10. dubnu z ČR vyvezeno celkem 5245 tun hovězího masa v přepočtené živé hmotnosti jatečních býků. Uvedený export spolu s možností vyvézt další hovězí maso do Ruské federace je podle ministra pro zemědělce "dobrý signál, aby panika nezpůsobila další hroucení ceny skotu".


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist