https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/downing-street-bude-ze-ctvrtiny-zasobovana-obnovitelnou-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Downing Street bude ze čtvrtiny zásobována obnovitelnou energií

25.10.2000 16:59 | PRAHA/LONDÝN (EkoList)
Zhruba 25 procent elektrické energie, kterou spotřebuje sídlo britského premiéra na londýnské Downing Street 10 a sídlo britské vlády (Whitehall 70) bude od nynějška pokryto z obnovitelných zdrojů. "Vláda souhlasila s ročním kontraktem se společností Norweb, který znamená dalších deset procent energie z obnovitelných zdrojů pro Downing Street 10 a Whitehall 70," potvrdil dnes zvláštní zmocněnec úřadu britské vlády pro životní prostředí Graham Stringer. Podle Stringera tato energie pochází z větrných elektráren, ale i ze spalování odpadů a využití skládkových plynů.
 

Smlouva s firmou Norweb znamená, že se emise CO2, produkované na Downing Street 10 a Whitehall 70 sníží o 10 procent, což je asi 120 tun ročně. Podle Stringera je to další krok ke splnění závazku britské vlády produkovat do roku 2003 pět procent energie v Británii z obnovitelných zdrojů. Do roku 2010 by už obnovitelné zdroje měly zajistit 10 procent energie ve Spojeném království. V současnosti pokrývají zhruba tři procenta spotřeby. "Smlouva je zároveň významným příspěvkem k závazku vlády redukovat každý rok o jedno procento objem emisí CO2 ve Velké Británii," podotýká Graham Stringer. CO2 (oxid uhličitý) je totiž nejvýznamnějším "skleníkovým" plynem, přispívajícím ke klimatickým změnám.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist