https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dphmp-investuje-do-dopravnich-prostredku-v-roce-2004-asi-175-mld-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

DPHMP investuje do dopravních prostředků v roce 2004 asi 1,75 mld. Kč

22.12.2003 13:29 | PRAHA (ČIA)
Zhruba 1,75 miliardy korun investuje do modernizace a nákupu nových dopravních prostředků v příštím roce Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPHMP). "Až 800 milionů korun vložíme do modernizace vozů metra, 600 milionů korun je vyčleněno na nákup nových autobusů a 350 milionů korun investujeme do tramvají," uvedl dnes na dotaz ČIA generální ředitel DPHMP Milan Houfek.
 

Modernizace vozů metra, která si celkem vyžádá necelých sedm miliard korun, by podle současných plánů měla být dokončena v roce 2009. Po roce 2012 počítá podnik s obnovou vozového parku výhradně formou nákupu nových souprav. "Z letošních 800 milionů korun je 50 milionů korun určeno na vyplacení záloh na práce, které budou provedeny až v roce 2005," uvedl Houfek.

V roce 2004 hodlá podnik nakoupit zhruba 100 kusů různých typů autobusů v hodnotě 600 milionů korun. Podle Houfka bude podnik nejvíce investovat do nízkopodlažních nekloubových autobusů. Dále nakoupí kloubové autobusy, jejichž cena za kus se pohybuje okolo 10 milionů korun bez DPH. Zbytek z vyčleněných financí investuje do standardních autobusů s motory, které odpovídají evropským normám.

Na obnovu a rekonstrukci vozového parku tramvají vynaloží DPHMP v roce 2004 celkem 250 milionů korun, na nové tramvaje pak půjdou pouze zálohy za objednané tramvaje do 100 milionů korun.

V současnosti podnik disponuje zhruba 580 vozy metra, 950 tramvajemi a 1350 autobusy, z čehož jednu třetinu představují autobusy kloubové. Dvě třetiny z nekloubových vozidel jsou nízkopodlažní.

DPHMP vznikl v roce 1991 a jeho stoprocentním vlastníkem je hlavní město. Podnik, jehož chod je ze 70 procent dotován (převážně hlavním městem, částečně také ze státního rozpočtu), zaměstnává necelých 13 tisíc lidí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist