https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drobni-podnikatele-v-praze-si-mohou-zaplatit-bezne-kontejnery-na-trideny-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Drobní podnikatelé v Praze si mohou zaplatit běžné kontejnery na tříděný odpad

2.10.2023 10:22 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Desítky tisíc drobných podnikatelů v hlavním městě mohou nově za poplatek legálně využívat běžné veřejné kontejnery na tříděný odpad. ČTK o tom informoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman, změnu ceníku schválili radní minulý týden. Podle zástupců města pro drobné podnikatele s ohledem na malé množství odpadu často nedává smysl platit si vlastní kontejnery, takže už nyní často neoprávněně využívají ty veřejné.
 

"Víme, že v Praze podnikají také malí podnikatelé, kteří si zaslouží, abychom jim jejich živobytí a zákonné povinnosti ulehčovali. Právě jim je určen tento tarif, který je dobrovolný a administrativně nenáročný," uvedla náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti). Takzvanou virtuální nádobu mohou podnikatelé využít pro papír, plast, sklo a kovy. Přihlásit se mohou s pomocí městského Portálu Pražana vyplněním dotazníku.

Ceník stanovuje tři skupiny, které mohou virtuální nádoby využít. První zahrnuje podnikání provozované z domova, druhá podnikatele s provozovnou a nejvýše pěti zaměstnanci a třetí s až deseti zaměstnanci. Platba je pro plastový odpad podle skupiny 242, 1212 nebo 4849 korun ročně, pro papír 245, 1225 a 4901 korun a pro sklo 214, 1068 a 4273 korun za rok.

Novinka naopak není určena pro provozovny produkující větší množství odpadu, jako jsou gastronomické provozy, které si mohou v rámci městského systému platit vlastní nádoby. Podle dat odboru ochrany prostředí magistrátu se v hlavním městě nachází na zhruba 253 000 aktivních podnikatelských subjektů, z toho necelá polovina může splňovat podmínky pro využití virtuální nádoby.

V Praze je podle dřívějších informací 3482 venkovních stanovišť na tříděný odpad s barevnými kontejnery a 3067 domovních stanovišť. Celkově je po Praze rozmístěno zhruba 26 500 nádob na tříděný odpad. Loni Pražané do žlutých kontejnerů vyhodili 16 625 tun plastů, nápojových kartonů vytřídili 1126 tun a kovových obalů 831 tun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist