https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drony-v-ceskem-svycarsku-kvuli-pozaru-naletaly-bezmala-10.000-kilometru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Drony v Českém Švýcarsku kvůli požáru nalétaly bezmála 10 000 kilometrů

23.9.2022 01:31 | PRAHA (ČTK)
Drony plnily specifické úkoly, každý model je určený na jinou práci. Některé například dovedou vytvářet mapy a fotorealistické 3D modely terénu.
Drony plnily specifické úkoly, každý model je určený na jinou práci. Některé například dovedou vytvářet mapy a fotorealistické 3D modely terénu.
Zdroj | HZS ČR
Armádní, hasičské a policejní drony nalétaly v Českém Švýcarsku kvůli rozsáhlému letnímu požáru bezmála 10 000 kilometrů. Najít skrytá ohniska pomocí termokamer pomáhalo 20 dronů, které měly 1478 vzletů, uvedli zástupci firmy DJI Telink, která drony vyvíjí i prodává.
 

Nejrozsáhlejší lesní požár v historii ČR, který podle policie vznikl pravděpodobně v Malinovém dole, vypukl 24. července. Požár se později rozšířil na více než 1000 hektarů. Hořelo i v nepřístupném terénu, a právě proto byly do pomoci zapojeny i speciální drony. S těmi během zásahu v Hřensku létala policie, armáda, dobrovolní hasiči z Hřenska a hasičské záchranné sbory Ústeckého, Jihomoravského, Karlovarského a Moravskoslezského kraje. Zlikvidovat požár zabralo hasičům 20 dní.

Drony plnily specifické úkoly, každý model je určený na jinou práci. Některé například dovedou vytvářet mapy a fotorealistické 3D modely terénu. "Všechny stroje jsou nicméně schopné díky termovizi najít ložisko požáru, a dokonce i to, které není běžně vidět, protože je skryté pod povrchem a šíří se kořenovým systémem," uvedl v tiskové zprávě Jaroslav Řešátko z firmy DJI Telink.

U dosud největšího lesního požáru v Česku zasahovalo nepřetržitě po dobu tří týdnů přes 6300 profesionálních a dobrovolných hasičů a 92 příslušníků letecké policie, uvedlo už dřív ministerstvo vnitra. Požár likvidovaly složky integrovaného záchranného systému na ploše 1100 hektarů a využily k tomu přes 400 kusů techniky včetně letecké, doplnilo ministerstvo. Policie požár vyšetřuje jako trestný čin ohrožení z nedbalosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist