https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/druha-faze-spousteni-jete-zacne-nejdriv-v-listopadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Druhá fáze spouštění JETE začne nejdřív v listopadu

9.9.2002 13:40 | PRAHA (ČIA)
Nejdřív v listopadu by mohla začít druhá fáze energetického spouštění na druhém bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE). "Nyní vyjímáme rotor turbogenerátoru. Ten by měl být nahrazen opraveným rotorem, jenž nám do dvou měsíců přiveze dodavatelská společnost FKI Brush," sdělil dnes ČIA tiskový mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář.
 

Podle něj by po výměně rotoru a následných testech nemělo nic bránit spuštění fáze s výkonem reaktoru do 55 procent. Zatímco druhý je nyní ve studeném stavu vychlazen na 41 stupňů Celsia, první blok JETE pracuje při plném výkonu reaktoru a s výkonem turbogenerátoru na úrovni 1000 MW.

Od začátku roku se vyrobilo v Temelíně 3,735 MWh elektrické energie. Druhý blok byl spuštěn 30. května, o den později se uskutečnila první řízená štěpná reakce. Nyní na něm probíhají závěrečné testy v rámci první etapy energetického spouštění. Tento měsíc by měl přejít do fáze energetického spouštění s výkonem reaktoru do 50 procent.

JE Temelín bude po kompletním spuštění s instalovaným elektrickým výkonem 1962 MW největší elektrárnou v České republice. Po uvedení do provozu bude vyrábět elektrickou energii ve dvou výrobních blocích s tlakovodními reaktory typu VVER 1000. Elektrárna je majetkem elektroenergetické společnosti ČEZ, v níž drží přes 67 procent akcií Fond národního majetku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist