https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/druha-tridici-linka-papiru-pro-hlavni-mesto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Druhá třídící linka papíru pro hlavní město

26.9.2007 16:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Firma Pražské služby a. s. dnes oficiálně zahájila provoz na druhé třídící lince papíru v hlavním městě. Ta se nachází na levém břehu Vltavy v Praze 5-Jinonicích v areálu bývalé továrny Walter. Nová linka by měla pomoci zvládnout nárůst vytříděného papíru a zvýšit kvalitu vytříděné suroviny.
 

Třídící linka papíru v Jinonicích
Třídící linka papíru v Jinonicích.
Foto: Filip Vonka/Ekolist

Praha dosud měla k dispozici pouze jednu třídící linku papíru na Praze 9 v areálu Pražských služeb. "Papíru se třídí stále více a roční dvanáctiprocentní nárůst třídění v této komoditě nás přivedl na myšlenku otevřít další třídící linku," vysvětlil strategický tah Pražských služeb jejich generální ředitel Patrik Roman.

O vytříděný a slisovaný papír je stále větší zájem, a to nejen u nás, ale i v zahraničí, například v Německu a v Polsku. Firmy, které plní povinnost zpětného odběru, mají nárok na odměnu od společnosti Eko-kom, a to ve výši 1697 korun (bez DPH) za tunu vytříděného papíru.

Dalším přínosem nové linky pro Pražské služby, respektive životní prostředí, bude zefektivnění dopravy. Jakmile se nová třídička zapojí do běžného provozu, vznikne pro každý břeh Vltavy samostatná linka a již nebude třeba svážet papír z celého města na jediné místo. Firmě se sníží náklady na dopravu a zároveň se omezí nadměrný provoz "kukaček" po Praze. Umístění třídičky do areálu staré Waltrovky je podle Pražských služeb velmi výhodné. Má prý vynikající dostupnost a zároveň je dostatečně vzdálená od obytných zón.

Provoz třídící linky bude dvousměnný po osmi hodinách. Na každou z nich připadne dvanáctičlenná obsluha. Za den se tu má vytřídit a slisovat až 78 tun papíru a kartonů. Za rok by to pak mělo být až 26.000 tun. "Roční výkon obou pražských linek bude zhruba 51 tisíc tun papíru," doplňuje tisková mluvčí Miroslava Egererová. Podle ní je na 1 tunu nového papíru potřeba 17 vzrostlých stromů, ročně mají pražské třídící linky zachránit 867.000 stromů, což představuje 1238,53 hektarů lesa.

Evropský sociální fond
Tento článek vznikl díky projektu Novináři a společnost, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy. Za obsah článku je výhradně odpovědné o.s. BEZK a nelze jej v žádném případě považovat za názor Evropské unie.


reklama

 
Filip Vonka

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist